Hati ibu dan ayah mana yang tidak susah hati bila melihat anak yang selalunya aktif, cergas dan sihat, kini lesu dan tidak bermaya akibat demam panas.

Selain membawa anak ke klinik bagi mendapatkan rawatan perubatan, boleh juga menggunakan cara tradisional atau semula jadi sebagai alternatif.

Melalui perkongsian oleh Puan Syazieda di laman Facebook, beliau hanya menggolekkan dua biji telur rebus untuk menurunkan suhu badan anak yang panas semasa demam.

Cara-caranya mudah sahaja.

1.Basuh telur dengan bersih dan rebus hingga masak sepenuhnya.

IKLAN

2.Kupas kulit telur dengan sebaiknya dan jangan sampai pecah.

3.Bungkuskan telur menggunakan napkin atau tuala bersih. Ketebalan kain untuk membalut berdasarkan suhu telur.

4.Golek-golekkan telur diseluruh badan anak yang demam sekitar 30 minit, terutama di kawasan yang panas.Jangan lupa, golekkan juga telur pada bahagian kepala dan kaki.

IKLAN

5.Apabila telur sudah suam, anda akan mendapati telur menjadi menggerutu. Untuk melihat kesan yang lebih nyata, pecahkan putih telur dan perhatikan kuning telur seperti dalam gambar diatas.

6.Sekiranya panas badan anak belum reda, boleh ulang semula langkah-langkah di atas. Untuk kesan yang elok, telur itu makan lama akan makin kurang gerutunya.

IKLAN

c.Tak salah mencuba selagi ia tidak memudaratkan. Rawatan ini juga sesuai untuk orang dewasa.Semoga bermanfaat untuk semua.

Sumber Facebook: Puan Syazieda

INFO EKSTRA:

Mengikut perubatan tradisional Cina, petua menggunakan telur rebus untuk disapu pada kulit telah dipraktikkan sejak dahulu lagi. Ia dipercayai dapat ‘menarik’ kehangatan atau ketidakseimbangan unsur pada badan yang menjadi punca anak demam.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI