Apa lagi biskut raya yang mudah nak buat tapi boleh memikat selera anak-anak dan keluarga? Kalau bab coklat memang ramai yang gemar kan. Sebut sahaja Ferrero rocher pasti ramai yang terbayang keenakannya.

Nah admin kongsikan resipi untuk buat sendiri Ferrero cookies untuk raya ini. Simple tapi dapat jimatkan kos. Tak payah nak beli yang dijual memandangkan harganya agak mahal.

Resipi ini dikongsikan oleh puan Faizah Arzmi

FERRERO COOKIES

Bahan-bahan:

250 gm buttercup
3/4 cwn gula kastor
1/2 cwn Serbuk badam
1/2 cwn susu tepung
1 cwn nestum dikisar menjadi serbuk
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras

Cara membuat:

IKLAN
  • Tepung gandum ( cap sauh) ikut sukatan doh.. 2 cawan lebih kot..( kalau doh lembik sangat, tambah tepung sikit2 yea sampai doh cantik boleh olah dengan baik.. Jangan terlalu banyak tepung, doh mudah keras dan pecah masa nak getel jadi bulat)

  • Kacang hazelnut biji dibakar hingga rangup. Kacang nib dibakar terlebih dahulu. Beryl’s Milk compound dicairkan.
  • Pukul buttercup dn Gula higga kembang. Masukkan Serbuk badam, susu tepung, nestum kisar, tepung jagung, tepung beras.. Kacau dn masukkan tepung gandum sikit2 sehingga doh sebati cantik, mampu digetel dengan elok terletak.

IKLAN
  • Bentukkan bulat doh, letak kan kacang hazelnut sebiji2.. Bulat kan dn bakar sehingga masak.. Depends oven masing2 yea.. Bakar sehingga doh garing sikit..( Untuk rangup)

Sejukkan biskut.. Cairkan coklat beryl’s, masukkan kacang nib dlm coklat cair.. Ambik biskut celup kan dalam coklat yang dah bercampur dengan kacang nib.. Masukkan dalam papercup.. Biarkn sehingga keras atau letak dalam freezer sekejap.. Siap!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club