Kuih tradisional yang diperbuat daripada beras pulut dan di lumuri dengan kelapa parut ini antara yang menjadi kegemaran ramai. Cukup enak dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan.

Kalau ada ibu-ibu yang nak buat sendiri, Jom cuba resipi Kuih Lopes yang dikongsikan oleh puan Hidayah Jamaludin.

 

Caranya cukup mudah, guna rice cooker je tapi hasilnya tetap awesome dan yang penting sedap.

Banyak barangan menarik di SINI

Kuih lopes .. .
Kuih lopes rice cooker.. Suka x suka x..
Paling mudah & cepat ..

Belian online di SINI

Bahan-bahan

IKLAN

Pulut 4 cawan
Air masak 4 1/2 cawan + daun pandan (blend)
Garam skit
Pewarna hijau
Nyoq putih
Garam
Gula kabung 1 keping
Gula merah 1 1/2 cawan
Gula putih 1/2 cawan
Air sikit ikut kepekatan
Daun pandan

Belian online di SINI

Cara-cara: 
Basuh pulut, masuk air daun pandan, masuk pewarna+ garam .. Masak dlm rice cooker mcm biasa..


Dah masak pindah dlm Loyang lapik plastik,tekan padat2 pstu tekap ngn cawan

IKLAN


Nyoq putih kukus sekejap+ Gaul garam skit
Masak gula merah semua atas API smpai pekat..

Cuci mata barangan murah di SINI


Gaul pulut ngn nyoq sira gula merah..

Dh boleh makan..
Selamat mencuba

Belian barangan murah di SINI

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club