Sebut sahaja nuget, pasti anak-anak paling teruja. Jika ke pasaraya pasti tak sah jika tidak singgah di ruang yang menempatkan makanan ini.
Sebenarnya nak buat nuget ayam sangat mudah. Malah, air tangan ibu pasti lebih menyihatkan dan terjamin kebersihannya. Maklumlah, semua bahan yang digunakan tentu lebih terjamin.
Jom kita lihat resipi yang dikongsikan oleh saudari Noor Liyana cara membuat nuget ayam tempura homemade.
Tempura nuget homemade..
Asalnye nak buat sosej.. tapi takde plastik aiskrim tu,terjadi lah nuget ni.. hehe.. lembut, takde lemak atau keraguan sebab totally isi ayam bahagian dada yang digunakan.. senang nak buat tapi leceh sikit part nak potong ayam kecik2 sebab saya kisar guna pengisar biasa je..
IKLAN
Bahan-bahan
1. isi ayam (saya pakai bahagian dada dipotong kecil2) dalam 700gm 2. telur 2 biji 3. bawang putih 5 ulas 4. bawang merah 2 biji (saiz sedang) 5. lada hitam (ditumbuk) ikut suka nak banyak mana 6. tepung ubi kayu 3 sudu 7. garam dan perasa (ikut suka) 8. tepung goreng serbaguna (saya guna brand aroma. sedap sebab dia ade rasa pedas-pedas sikit. brand aji pun sedap.) 9. sedikit butter
Cara membuat:
IKLAN
1. Kisar semua bahan (boleh guna food processer jika ada. kalau tak, boleh guna blender. tapi kisar perlahan2 sebab takut blender rosak.
2. kemudian, adunan dikukus lebih kurang 30 mnt. (sebelum masuk adunan, saya ada sapu butter sikit di loyang supaya nuget cake senang dikeluarkan)
IKLAN
4. kemudian, potong nuget cake mengikut saiz dan bentuk yang kita suka. 5. bancuh tepung serbaguna dengan air. jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget tersalut dengan sekata.
6.celupkan nuget dalam tepung serbaguna dan goreng sehingga garing.
kalau nak rasa lebih sihat, boleh juga grill nuget cake tu..
selamat mencuba..
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Siapa kat sini peminat tomyam, kalau admin memang awal-awal lagi dah angkat tangan. Kalau boleh hari-hari nak masak tomyam.
Walaupun nampak mudah tapi adakalanya tomyam yang dimasak tak menepati selera. Ada sahaja yang tak kena terutama sekali kalau tersalah pilih paste.
Okey, untuk ibu-ibu yang baru nak cuba buat tomyam atau yang sudah biasa masak tapi nakkan tomyam ala-ala macam di restoran Thai, jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Dina Amalia Nordin ini.
Nampak menyelerakan dan caranya pun mudah. Pasti akan kena dengan selera anda sebab admin pun dah cuba!
Post ni panjang sikit sbb ramai yg tanya cemana saya masak tomyam sedap (org yg ckp tau bkn saya kehkehkeh ?), ni kat sini saya reveal resepi rahsia and tunjuk bahan dan cara2 masak. Ni cara saya lah ye. Lain org lain cara ye. Untuk tomyam, saya akan make sure dia pedas, masam dan pekat. Tekak saya mmg suka yg masam. Okeh biasanya saya masak tomyam ayam sbb senang & takyah tunggu lama nak empuk mcm daging.
Nak bitau awal, pes tomyam ni tailen punya dan ia halal ye..kat belah selatan sini takde jual..kalau ada pun dorang pegi amek stok kat siam sana. Pes tomyam brand Madam Pum ni sedap and kat belah2 utara sana and negeri yg dekat2 dgn sempadan sana mmg senang dpt ^_^
Bahan2 wajib ;
– bawang besar belah 4 – cili api (ketuk) – daun ketumbar @ corriander leaves – daun limau purut – serai – diketuk – air asam jawa @ pes asam jawa – cili boh @ cili kisar – pes tomyam “madam pum” sbb brand ni ternyata sedap! ?? boleh order dgn saya jek nanti kahkah! – ayam/daging/udang/sotong – carrot – cauliflower – baby corn – celery – buah tomato belah 4 – cendawan
• masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan. • masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih. • masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nnt tak rasa, mula la komplen knape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!). • masukkan ayam – tunggu didih nak bg ayam empuk sikit. • masukkan serai yg diketuk. • masukkan daun limau purut. • masukkan carrot. • masukkan pes asam jawa adabi.
** time ni boleh rasa dulu masam dan masin dia semua **
Cara-cara ;• masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan.• masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih.• masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nnt tak rasa, mula la komplen knape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!).• masukkan ayam – tunggu didih nak bg ayam empuk sikit.• masukkan serai yg diketuk.• masukkan daun limau purut.• masukkan carrot.• masukkan pes asam jawa adabi.** time ni boleh rasa dulu masam dan masin dia semua **• masukkan garam.• masukkan sayuran lain (baby corn + cauliflower + celery).• masukkan cendawan (button mushroom + straw mushroom + oyster mushroom + enoki mushroom) – tunggu didih.• masukkan tomato – kacau sekejap.• tutup api. • masukkan corriander leaves @ daun ketumbar.Siap! Favorite saya ratah @ buat kuey teow tomyam @ spaghetti tomyam.Mabeles!!Tips :~ saya masak tomyam tak pernah tumis. Sbb kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua 😊~ saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dptkan warna merah cantik, pedas.~ instead of perahan limau, saya guna asam jawa sbb lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat.~ kalau ada daging, bole masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sbb udang/sotong cpt masak.~ sayuran keras spt carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain.~ buah tomato masukkan yg last dan tak perlu lama sbb dia cpt lembik.
~ saya masak tomyam tak pernah tumis. Sbb kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua ? ~ saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dptkan warna merah cantik, pedas. ~ instead of perahan limau, saya guna asam jawa sbb lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat. Saya hantu tomyam, so saya dah try and error banyak kali dah. So far ini yg terbaik! (y) ~ kalau ada daging, bole masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sbb udang/sotong cpt masak. ~ sayuran keras spt carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain. ~ buah tomato masukkan yg last dan tak perlu lama sbb dia cpt lembik.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jenazah Mohd. Rizal yang bertugas di pangkalan TLDM KD Sultan Ismail, Pengerang selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bandar Tenggara, Kulai selepas solat Asar mengikut istiadat ketenteraan
Kehilangan Mohd Rizal Buseri dalam satu kemalangan jalan raya semalam mengundang simpati orang ramai, apatah lagi arwah pergi meninggalkan isteri serta tiga orang anak yang masih kecil.
Allahyarham maut selepas terlibat dalam kemalangan membabitkan tiga buah kereta di Jalan Harimau Tarum berhampiran Plaza Pelangi, di sini pagi semalam.
Dalam kejadian pukul 8.30 pagi itu, Mohd. Rizal Buseri, 31, maut di tempat kejadian manakala Nur Fatin Nazrah, yang merupakan pemandu Myvi dan Chang Ah May, 78, mengalami cedera ringan.
Terbaru, polis telah menahan pemandu Perodua Myvi yang terbabit kemalangan dengan dua kenderaan di Kilometer 4 Jalan Johor Bahru – Kota Tinggi, di sini semalam. Kemalangan terbabit tular di media sosial selepas kereta berkenaan hilang kawalan dan melambung sebelum merempuh dua kereta lain hingga terbalik.
Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain berkata, ujian saringan ke atas pemandu itu mendapati dia positif dadah dan akan disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.
“Dia yang sudah ditahan turut disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya dalam kenyataan, hari ini.
Mohd Padzli berkata, siasatan awal pihaknya mendapati kemalangan kira-kira 9 pagi itu berlaku apabila pemandu Perodua Myvi hilang kawalan dan melanggar tembok pembahagi jalan sebelum merempuh Honda Accord dan Proton Iswara di persimpangan lampu isyarat menghala Plaza Pelangi.
“Akibatnya, Perodua Myvi dan Honda Accord terbalik dan pemandu Honda Accord di kepala serta meninggal dunia di tempat kejadian,” katanya.
Sementara itu, kakak ipar mangsa dikenali sebagai Farhana Amir berkata, Mohd. Rizal baru menyambut ulang tahun kelahiran anak sulungnya yang berusia lima tahun malam kelmarin.
“Sejak semalam (kelmarin) dia kerap berdiam diri. Malam tadi, dia menyambut hari lahir anak sulungnya.
“Dia (mangsa) ada tiga anak berusia lima, dua tahun dan lapan bulan,” katanya.
Salam takziah buat seluruh ahli keluarga semoga dicucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan dikalangan yg beriman serta dikasihiNya aamiin aamiin ya rabbal alamin.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kesan kotoran dari alat solek terutama bedak melekat pada tudung memang sukar untuk ditanggalkan. Nak nak lagi bagi mereka yang memiliki kulit wajah jenis berminyak atau mereka yang suka memakai alat solek.
Adakalanya mengambil masa yang lama nak hilangkan kotoran tersebut mungkin pencuci yang digunakan kurang berkesan. Nak gosok lebih-lebih bimbang rosak pula tudung tu terutama jenis fabrik lembut.
Majalah Keluarga berkongsi petua bagaimana mahu menghilangkan kesan minyak dari alat solek yang terkena pada selendang.
Tip ini adalah daripada puan Tyma Saidini menerusi laman facebooknya. Jom cuba.
“Assalammualaikum girls semua ..kat sini tyma nk share tip cuci shawl yang ada kesan minyak muka .. girls memang suka mekap kan tapi bila cuaca panas muka kita mula pecah minyak dan minyak dari krim faundation menepek pada shawl .. susah nak hilankan kotoran lepas mencuci ..
“Dulu pernah cuba buat cara yang viral dengan letak bedak baby sebelum rendam dengan pencuci.. tapi gagal tak jadi apa .. tapi tyma buat je camni ..bilas dengan air pencuci kemudian letak bedak serbuk sekali. Kalau nak tahu hasil silakan mencuba . Tyma pakai Carrie Junior punya bedak serbuk.
Tip Tanggal Kotoran:
1) Masukkan tudung ke dalam baldi dan letakkan bahan pencuci yang biasa anda gunakan.
2)Kemudian masukkan air dan campurkan sekali bedak (tidak kira jenama). Gosok dengan lembut dan bilas bersih.
Biarpun sudah 13 tahun melayari bahtera perkahwinan namun hubungan pasangan selebriti ini masih segar.
Eira Syazira dan Azad Jasmin atau lebih dikenali sebagai Pak Azad...