Semangat memasak bila ada perkakasan baharu yang dibeli seperti air fryer umpamanya tentu luar biasa jadinya. Apa yang pasti, kita semakin rajin dan berkobar-kobar untuk sediakan pelbagai menu untuk dinikmati bersama seisi keluarga.

Apatah lagi dengan adanya perkakasan memasak seperti itu, memudahkan kerja malah dapur tidak lagi berkecah.

Jika ada yang belum ada dan teringin untuk membeli AIR FRYER bolehlah beli brand Khind 3.5L Air Fryer ni untuk tawaran yang istimewa.

Pun begitu dalam keterujaan memasak menggunakan air fryer, tentu ada juga yang belum mahir cara mencuci produk tersebut untuk dipastikan tiada sisa makanan terlekat pada bahagian jaring bakul air fryer.

Nak tahu bagaimana, jom ikuti perkongsian daripada Amanda Tan atau juga dikenali sebagai Amoi Jamu. Diharapkan perkongsian ini bermanfaat.

Peralatan Yang Diperlukan:

  1. Cuka Buatan
  2. Soda Bikarbonat
  3. Span Lembut
  4. Sabun Cuci Pinggan
  5. Kain Bersih
  6. Berus Plastik

Step 1
Pastikan air fryer telah sejuk dan ditutup suiznya.

Step 2


Keluarkan bakul jaring dan letak di tepi

Step 3
Ambil tisu dan lap sekeliling bakul jika ada sisa-sisa minyak yang melekat. Ini bertujuan untuk memudahkan dicuci. Kemudian masukkan semula bakul jaring di dalam air frayer.

Step 4


Setelah itu didihkan air panas di dalam periuk lain dan tuangkan ke dalam air fryer agar kita dapat rendam bakul jaring tadi. Cara menggunakan air panas akan memudahkan sisa makanan yang terlekat pada bakul jaring lebih mudah tertanggal.

Namun selepas 3 mini terendam dan masih ada sisa yang melekat. Teruskan step seterusnya.

Step 5
Masukkan cuka 1 penutup dan kemudian masukkan soda bikarbonat suku sudu.

Kemudian goncangkan bakul air fryer tadi buat seketika. Cara ini akan mudahkan sisa tersebut tertanggal di bahagian jaring. Rendam beberapa minit.

Step 6


Boleh juga guna berus botol untuk membersihkan bahagian bekas jaring.

IKLAN

Step 7
Setelah itu, buang air tadi dan perlu diingat jangan pegang handle tetapi pegang sisi bakul. Setelah itu ambil sedikit sabun dan cuci bersih.

Step 8
Kemudian cuci bakul air fryer pula, seperti biasa. Cuci luar dan dalam. Bahagian hadapan cukup memadai digosok dengan tangan untuk mengelakkan tercalar.

Cara Cuci Badan Air Fryer
Step 1


Simpan wayer dengan menolak ke dalam seperti di dalam gambar.

Step 2
Baringkan air fryer dengan hati-hati. Kemudian basahkan kain dengan air tanpa menggunakan sabun. Pastikan kain di dalam keadaan lembap tidak berair. Bersihkan elemen pemanas dan lap secara membulat.

Step 3
Bersihkan semua bahagian secara lembut.

IKLAN

Sumber : Amanda Tan

 

ARTIKEL MENARIK: Buat Sos Black Papper Rasa Premium, Salah Satu Bahannya Guna Susu Full Cream. Lelaki Ni Kongsikan Resipinya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club