Dalam mencari idea untuk  menghias kediaman, banyak sebenarnya yang boleh kita jadikan inspirasi. Bukan apa, tidak semua antara kita ada bakat tersendiri dalam menghias kediaman. Kadang-kadang tu ada yang dah nampak apa yang hendak dibuat, ada macam-macam idea di dalam kepala dan tidak kurang juga buntu tidak tahu hendak buat bagaimana.

Lagi-lagi bila merasakan kediaman yang dimiliki mempunyai ruang yang terhad. Jadi apa kata anda cedok idea yang dikongsikan oleh Mira Nasyira Wahiba. Menurutnya saiz kedaiamannya adalah dengan keluasan 850sqft sahaja. Namun itu bukan penghalang untuk dia dan keluaganya menghias kedaiaman mengikut konsep yang mereka ingini.


“Pindah masa PKP 2.0, awal-awal dulu decided nak go for scandi industrial concept. PKP 3.0 baru start main deco-deco. Tiba-tiba terjatuh hati dengan concept mid-century modern & bohemian. So saya mixed them all.

“Saya lebih suka warna-warna vibrant boho, tapi husband pula lebih suka warna-warna selamat. Demi kesejahteraan sejagat dan keharmonian rumah tangga, warna-warna dalam rumah ni hasil persetujuan husband & wife.” terang pemilik akaun facebook Mira Nasyira Wahiba berkenaan pemilihan konsep kediamannya.

RUANG UTAMA

Melangkapkan gaya di ruangan menonton TV, pasangan ini menggunakan sofa lama yang diperbaharui bagi menepati konsep yang diingini.

Jelasnya, “Sofa asal saya ialah sofa Ikea Klippan. Scroll sampai habis saya ada masukkan gambar sofa asal jugak. Sebelum pindah dah iklankan nak jual pun. Tapi tak jadi, sayang pulak. Jadi saya refurbished dengan (instagram : @pakarsofa), so sy custom ikut design dan material yang saya nak dan tambah stool.”

Mencipta ruangan yang lebih segar, turut dihadirkan dengan perletakkan pokok hiasan seperti artificial olive tree yang dibeli di shopee dan turut ditambah dengan tumbuhan yang berjuntai. Biapun ringkas, nampak cukup sempurna.

Tidak dengan itu, pasangan suami isteri ini tidak mahu dinding terlihat kosong, turut diberi sentuhan dekorasi ringkas dengan  aturan bingkai gambar di atas shelve mosslanda yang dibeli di Ikea.

“Frame tersebut tidak perlu di drill, memadai hanya disandar ke dinding,” terangnya berkongsi tip dekorasi.

 

Pilihan Rug 

Menepati konsep Bohemian yang ingin direncanakan oleh keluarga ini, nyata nampak terserlah dan natural apabila digayakan bersama pilihan rug yang istimewa.

“Jute rug tempah dengan sorang sis from bohemian deco club. Rattan chair from market place, artificial fiddle fig from thank Q di Nilai 3. Kat shopee pun ada kedai dia. (Thank Q malay wedding) Wall hanging tapestry from shopee.

https://shopee.com.my/product/370593745/4978906633

IKLAN

Tidak dengan itu perletakkan coffe table ikea yang digandingkan bersama placemat turut memberi impak yang diingini.

“Saya display jugak artwork anak saya. Chest drawer from Ikea. Saya tambah top kat atas untuk matchkan dengan dining table & tv console,” terangnya lagi.

Lakukan DIY 

Bagi memastikan konsep yang diingini sempurna, keluarga ini juga turut melakukan DIY pada window mirror yang dibeli sebelum ini berwarna putih yang dibeli di spotlight store.

“Warna asal window mirror yang dibeli adalah putih, cari warna hitam tak ada.  Jadi saya cat sendiri,” jelasnya lagi.

IKLAN

Apa yang pasti dalam merialisasikan impian dekorasi impian, tentunya akan berhasil jika dilakukan sepenuh hati. Apatah lagi jika suami isteri dapat lakukannya bersama-sama. Pastinya, setiap yang dibuat pada ruangan kediaman akan dihargai hasilnya.

Sumber : Mira Nasyira Wahiba

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE CERIAKAN HATI DENGAN BUAT ROTI JALA VIRAL, daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/  atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club