Boleh dikatakan dalam menghias rumah ramai yang selesa untuk melakukan secara DIY, ia bukan sahaja lebih jimat berbanding jika diupah kepada yang pakar malah kita akan rasa lebih puas hati dengan hasil kerja yang dilakukan.

Ini seperti mana perkongsian daripada Muzaffar Masor yang melakukan DIY untuk pemasangan cornice bilik tidur kediamannya dengan hanya bermodalkan bawah RM 100, sudah mampu memberi impak menarik pada ruangan biliknya.

Sekiranya anda juga ingin membuat cornice di ruangan bilik, bolehlah ikuti cara yang dikongsikan ini yang nampaknya cukup mudah.

Kos 11 keping cornice rm66

Simen compound rm22

Upah sirap..

Total rm88.

Keadaan sebelum di pasang cornice

Langkah pemasangan cornice

Marking dahulu line dengan meletakkan 2 paku untuk memudahkan apabila buat kerja seorang diri. Nasihat dan cara sebegini adalah diberi dari orang yang lebih pakar. Memang sangat memudahkan kerana tak perlu tongkat. Buat seorang diri pun boleh.

 

Untuk langkah keselamatan, dengan menggunakan inisiatif sendiri. Cornice tersebut di skru. Ia sebagai langkah berjaga-jaga risau kalau cornice jatuh atas muka semasa tidur.

 

Untuk pemasangan skru tersebut, pastikan cornice yang dipasang betul-betul kering simen compound. Semasa melakukan drill cornice, cari tempat yang sesuai untuk drill. Guna drill biasa duhulu. Jangan guna hammer drill, nanti berkecai cornice itu.

Tebuk dinding bahagian belakang cornice.

Masukkan skru ke wallplug. Masuk skru sedikit sahaja. Panjang skru cari yang sesuai. Untuk cornice macam saya ni. 1.5 inci pun sudah cukup.

Masukkan simen compound yang telah dibancuh ke dalam lubang. Sumbat sahaja pakai jari.

Atau untuk lebih jelas turut dikongsikan video untuk mudah difahami

 

IKLAN

Ambil wallplug dengan skru tadi yang telah dimasukkan dan ketuk pakai hammer perlahan-lahan.

Sumbat lagi simen compound sikit lagi dicelah-celah lubang tepi skru. Ketatkan skru. Masuk sehingga terbenam kepala skru di dalam cornice. Jangan benam terlalu dalam. Cukup sekadar kepala skru masih memegang cornice.

Tutup bahagian kepala skru dengan simen compound. Selepas itu buat kemasan guna puttyfiller.

Hasil yang telah siap. Kepala skru sudah tidak lagi kelihatan. Anda boleh skru seberapa banyak bahagian cornice agar tidak jatuh dalam jangka masa yang lama. Sekurang-kurangnya 3 skru sudah memadai.

Sumber : Muzaffar Masor

Jom saksikan video menarik Cabaran Pegang Ular, Berani Ke? dari adik-adik BK kita ni.

 

IKLAN

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :15 Minit Jaraknya, Anak Kembar Sepasang Ni Dilahirkan Lain Bulan & Lain Tahun!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club