Buat peminat drama Kampung People tentu kenal dengan pelakon lelaki kelahiran Singapura ini, Haeriyanto Hassan, 51. Haeriyanto banyak menghiasi drama bersiri melayu tempatan dengan lakonan hebatnya.

“Cari Rezeki Selesaikan Komitmen Keluarga…”-Haeriyanto Hassan Belum Pulih, Teruskan Pengambaran Kampung People!

Namun sejak tujuh bulan yang lalu, dia telah diduga dengan masalah kesihatan dan kini pelakon dengan keadaanya yang hampir pulih telah kembali ke set penggambaran Kampung People 3.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Haeriyanto yang diserang angin ahmar tahap ringan, Februari lalu, berkata doktor memaklumkan dia memerlukan tempoh setahun untuk pulih sepenuhnya. Namun, dia tetap menggagahkan dirinya kembali ke set penggambaran ini sebagaimana memetik berita terkini dirinya di Berita Harian.

“Hampir tiga tahun saya tidak berlakon. Selama dua tahun kita diduga pandemik COVID-19. Apabila industri kembali rancak, saya diserang angin ahmar pula.

“Dua minggu saya jalani rawatan di Hospital Ampang sebelum dimasukkan ke Pusat Rehabilitasi Cheras untuk tempoh lima minggu.

“Bagaimanapun, saya bersyukur keadaan kembali pulih. Jika dilihat dari luaran, orang tidak tahu saya menghidap strok,” ujarnya.

IKLAN

“Cari Rezeki Selesaikan Komitmen Keluarga…”-Haeriyanto Hassan Belum Pulih, Teruskan Pengambaran Kampung People!

Bapa kepada tiga cahaya mata berusia 10 hingga 13 tahun itu berkata lagi,“Secara fizikal, memang makin pulih, wajah saya tak senget, suara pun okey, tapi tangan kiri saja masih lemah. Jadi, kalau saya berjalan, adalah nampak sedikit cẫcat. Saya memang tak boleh lakukan babak-babak lasak.

“Disebabkan itu saya akur kalau tidak ramai produksi panggil saya. Tapi alhamdulillah, KL Motion tetap ingat saya dan bakal menjalani penggambaran untuk drama mereka Kampung People 3.”

“Cari Rezeki Selesaikan Komitmen Keluarga…”-Haeriyanto Hassan Belum Pulih, Teruskan Pengambaran Kampung People!

Haeriyanto juga menganggap penggambaran drama itu sebagai percubaannya melihat kemampuan diri sekarang disamping mencari rezeki untuk dapat menyelesaikan komitmen bulanan sekeluarga.

“Sepanjang pandemik, kami tidak terkesan kerana masih ada wang simpanan.

IKLAN

“Selama dua tahun kami bergantung kepada wang simpanan. Jadi, kami tidak rasa apa-apa dan seronok di rumah.

“Bagaimanapun, ketika diserang angin ahmar, saya mengaku terduduk sekejap memikirkan wang simpanan menyusut,” ujarnya jujur.

“Cari Rezeki Selesaikan Komitmen Keluarga…”-Haeriyanto Hassan Belum Pulih, Teruskan Pengambaran Kampung People!

Dalam pada itu, Haeriyanto akui berat badannya turun agak mendadak daripada 85 kilogram kepada 69 kilogram selepas diserang penyakit itu sebelum ini. Bahkan, dia sebenarnya tidak tahu dia menghḭdap darah tinggi.

“Saya cuma tahu ada penyakḭt itu selepas diserang strok. Saya sendiri sebelum ini pun memang tidak pernah mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara formal.

“Sepanjang di hospḭtal, selera makan saya menurun sehingga berat badan pun susut. Daripada sudut positifnya, baguslah kerana kalau tak sakit memang nak diet itu susah.

“Saya berterima kasih kepada keluarga kerana mereka juga bantu  kesḭhatan dan kewangan datang tepat pada masanya sepanjang rawatan. Ada juga rasa ‘down’ tapi kebanyakan masa saya memang kuatkan mental untuk sembuh,” katanya.

IKLAN

Tidak lupa juga, dia berterima kasih buat semua yang mendoakan kesḭhatannya agar kembali pulih seperti sedia kala.

Terdahulu, pelakon senior itu dikejarkan ke Hospḭtal Ampang selepas mengalamḭ serangan angḭn ahmar ringan yang mengakḭbatkan anggota badan sebelah kiri tidak boleh bergerak.

Adik iparnya yang juga penyanyi, Oja berkongsi pemerḭksaan doktor mendapati ada darah beku bersaiz tiga sentimeter pada bahagian kanan kepalanya.

Sebagai rekod, Haeriyanto telah mendirḭkan rumahtangga bersama Afrinas Donny (kakak Oja) pada tahun 2008, dan mereka dikṳrniakan tiga orang cahẫya mata. Anaknya, Irfaan Fansuri (13 tahun), Insyirah Fatin (12 tahun), dan Imran Firman (10 tahṳn).

Sumber : Berita Harian & Transformasi

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club