Kalau sebut sahaja nama Farah Lee, pasti terbayang kaletah permata hatinya, Maream Asabel yang cukup memang comel dan bijak. Walaupun masih kecil, namun Maream nampak cukup matang dan mudah diuruskan oleh ibunya sendirian.

Sementelah Farah Lee kini sedang melanjutkan pengajian di United Kingdom dalam Bidang Pendidikan Khas Kanak-Kanak turut ditemani Maream.

Ada sahaja gelagat mereka yang melucukan dimuat naik di laman instagram milik Farah. Bukan itu sahaja, Farah juga rajin berkongsi tip keibubapaan bersama pengikutnya. Terbaru, dia memuat naik satu video cara menegur anak yang tersilap memilih perkataan dalam sebutan.

“My first #FLchampioningchildhood vlog. More to come but please focus pada omma bukan pada si attention seeker yang sedang menggemuk itu.

“Ulang semula ayat dengan perkataan yang betul. Secara tak langsung, anak akan tahu apa ayat yang silap digunakan.  Jika tegur secara terus, mereka akan takut-takut untuk cakap. Terutama sekali kalau kita tegur di depan orang ramai. Hopefully, kita boleh ubah cara parenting supaya anak-anak belajar lebih efisien.

IKLAN

“Bila kita selalu tegur directly, secara tak langsung akan create bigger gap between adulthood and childhood. Akan menjurus kepada kanak2 refuse to try using new words, less conversation between adult-kid sebab mereka rasa tak selesa because of the gap created by us, leads to less exposure to new vocab etc,” ujar Farah lagi. 

IKLAN

View this post on Instagram

. CARA TEGUR ANAK YANG TERSILAP PILIH PERKATAAN DALAM AYAT. . My first #FLchampioningchildhood vlog. More to come but please focus pada omma bukan pada si attention seeker yang sedang menggemuk itu ??‍♀️??‍♀️??‍♀️ . Let me share a story. I know this one guy terer English, dan dia suka tegur directly bila orang salah grammar even depan ramai orang. When I got to know his friends, most of them cakap one thing they remember about this guy is dia suka betulkan English orang ? See, adult yang dah rational pun boleh tercalar emosi sampai they particularly remember, apatah lagi kanak2 yang senang tercedera emosi mereka ini. Correcting is good, tapi ada adabnya. . Anyway, this is one of the tips untuk encourage anak2 banyak bercakap dan banyak perkataan juga. . Pada yang pernah try boleh share pengalaman di sini, pada yang belum, boleh start amalkan. You'll be amazed by how the kids akan ulang balik ayat mereka yang salah tu, menggunakan perkataan yang betul selepas kita indirectly tegur tadi (they listen). . Bila kita selalu tegur directly, secara tak langsung akan create bigger gap between adulthood and childhood. Akan menjurus kepada kanak2 refuse to try using new words, less conversation between adult-kid sebab mereka rasa tak selesa because of the gap created by us, leads to less exposure to new vocab etc. . Halus je benda ni pada kita kan.? But it's biggg to them tiny creatures. That's how they learn life ❤️

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Perkongsian tersebut mendapat respond positif dari pengikutnya. Ada yang berkongsi pengalaman mereka sebelum ini.

hz.private My english teacher dulu pun buat mcm ni.. ? jadi best n x segan nak borak dgn dia in english.

vivaanna66 Kat sekolah rendah..cikgu selalu memperlekehkan kami yang x pandai english. Cakap teruklah ape la…nak buat mcm mana sekolah kampung…kwn2 pun ckp melayu je.sekolah menengah cikgu buat memek muka mcm menyampah bila x reti cakap…daripada bersemangat terus hancur lebur.

vivaanna66 Thank you @farahlee_ … seronok sangat ada perkongsian macam ni… dulu ada kawan jenis suka betulkan cakap english…mcm hape je..daripada nak bercakap hilang mood trus. Tegur jenis kasar pulak tu.

bysabi.store I bila orang tegur english, i ingat sampai bila2 cara sebutan tu. Bagus bila orang tegur ni, jadi confident nak sebut perkataan tu balik next time sbb kita dah tahu. Tq Omma 

has_missy So true. Jgn ckp budak2. I yg tua ni pun kadang husband correct me just like how Farah explain tu. Always learning kan. Good sharing dear

ck_seyha @ck_seyha @i.z.w.a.n_ b bkn kanak2 jew… Org dewasa pn akan segan klu tegur gitu… Huhuhu… Faham x ape yg nk disampaikn.

Sumber: IG farahlee_