Perkongsian daripada doktor ini perlu juga diberi perhatian. Selain kita perlu menjaga kesihatan dengan sentiasa tangan dicuci bersih dan elakkan daripada keluar rumah untuk pastikan penyebaran Covid-19 dapat dielakkan.

Pun begitu perlu juga ambil berat bab pemakanan terutamanya buat anda atau keluarga yang mempunyai sejarah penyakit kencing manis, darah tinggi dan beberapa penyakit lainnya.

Ini sebagai mana yang didetailkan melalui perkongsian Doktor Hafiz Sulaiman ini.


Memang sangat pelik.Sangat-sangat pelik.

Saya bukan nafikan manfaat rakyat duk rumah (PKP) bagi melawan penularan wabak COVID. Tidak. jauh sekali.

Cuma saya musykil dengan majoriti guideline COVID ni..

Kenapa tidak menekankan juga kepentingan menguatkan imuniti badan? guideline WHO pun yilek.

Makan sihat, elakkan fastfood.Kurangkan manis makanan minuman.tidur berkualiti.Jauhi stres emosi tidak perlu. Ini sangat penting!

Memanglah kita taknak COVID merebak. Tapi kesian kat mereka yang dah berumur.

Lagi bahaya mereka yang ada penyakit kronik macam kencing manis dan sakit jantung.

Kita kena jaga diri kita sendiri. Jangan duk mengharapkan kerajaan dan petugas kesihatan semata.

IKLAN

Jika Allah takdirkan kita dapat COVID19 nauzubillah. Walaupun dah buat langkah pencegahan dengan tak keluar rumah..

Jangan takut virus COVID19 saja tuan puan..

COVID19 bukan ancaman individu jika TUAN PUNYA BADAN SIHAT, IMUNITI KUAT. Insha Allah.

Saya lebih takutkan orang yang imuniti rendah

1) Dewasa berumur (WHO)
2) Pesakit kronik: kencing manis, sakit jantung, penyakit hati, masalah buah pinggang, (WHO)
3) Kanser (WHO)
4) Pesakit autoimuniti
5) Penderita alahan: asma dan paru-paru sensitif (WHO).
6) Masalah sistem pencernaan seperti IBS, IBD, GERD
7) Perokok dan COPD.(WHO)
8)Wanita mengandung dan menyusukan anak (WHO)
9) Penderita HIV (WHO)
10) Ubat lemahkan imuniti seperti steroid.(WHO)

Tuan-tuan dan puan-puan,

Jika kita ada mak ayah yang berumur. Adik-beradik berisiko.
Anak yang sakit.

Tegurlah mereka..jangan keluar rumah. Biar kita yang keluar. Ambil langkah jaga-jaga.

Tengokkan makanan minuman mereka. Piap tangan jika terlalu manis-manis. Masakkan sedap-sedap sihat-sihat supaya mereka tak order fastfood dan makanan mengarut lagi.

Tutup lampu lepas isya’ tidur awal. Bangun awal. Siang nak tengok Hyun Bin ke, Ertughrul ke..maraton anime ke..molek siang daripada ganggu waktu tidur.

Anak-anak, orang tua kita..tanggungjawab kita.

Itulah tanggungjawab kita.

Bantu mereka. Guide mereka cara betul tingkatkan imuniti badan.

Suapkan suplemen biarpun pahit masin masam mereka tak suka. Biarlah orang jahil kata takde suplemen berkesan kuatkan imuniti..kita ikhtiar.. Takkan nak tunggu sakit je. Bila dah sakit takkan tunggu mati je.

Inilah BENTENG KEDUA pencegahan COVID19 jika benteng PKP gagal nauzubillah..

Biar COVID19 mati dek imuniti badan kita kuat. Paling kuat pun, tak selesa tekak lah. Saya taknak masuk ICU tuan-puan. Apatah lagi tengok ahli keluarga masuk ICU sebab tak mampu lawan COVID.

Anda bagaimana? Fikirkan masak-masak.

Sekali lagi saya ingatkan sahabat saya sekalian.

Jangan harapkan orang lain jaga diri kita dan keluarga kita.

TAG sikit orang yang kita sayang.
FOLLOW saya untuk mengetahui update tips meningkatkan imuniti badan. Untuk yang first time ikuti FB saya…Saya memang bertahun buat sharing bab kuatkan imuniti= kesihatan usus.

Semoga Allah pelihara kita dan keluarga daripada wabak COVID19 ini.

sumber : Hafiz Sulaiman,
-Pejuang Kesihatan..