Menikmati mi segera pasti ramai yang suka, selain enak rasanya cepat pula disediakan. Pun begitu memberi alternatif, apa kata sediakan cucur udang mi segera ini yang pastinya menjanjikan rasa yang digemari ramai.

Jom semak resipi yang dikongsikan ini.

Cucur Udang Maggi

Petang-petang nie kalau takde idea nak buat ape bleh la try resepi nie..Resepi nie saya dapat dari selebriti terkenal kita..Sis Sheila Rusly dari program masakan dia yang famous tu hehe ..

Sekadar mengambil inspirasi untuk dijadikan idea dalam menu kita tak salah kan..Dah banyak kali saya buat memang sedap..So sape2 yang nak try boleh la..Jom tengok mcm mana cara nk membuatnya..Sangat mudah nk senang..

Cara penyediaan:

First dah tentulah kena ada maggi kan..yang nie memang wajib ada kalau tak ade memang kena bagi ada jugk..p kedai beli kaih huhu. Saya guna 2 bungkus maggi perisa ayam..nie utk yg nk buat mkn sikit2 jer klau agak2 nak mkn beramai2 gandakanlah jumlah dia ye..

Mcm biasa..celurkan dlu maggi tadi..kemudian toskan..dh siap letak tepi dlu..jom tngk bahan lain plk k 

IKLAN

Ini antara bahan2 yg lain..sama jgk mcm kita nk buat cucur udang biasa jerr..utk saya bahan ni jer yg ada kt umah..so guna yg ni jelah

Ada udang..daun kucai..daun sup..bawang besar ..taugeh dan juga cili merah..potong lah ikut suka mcm mna pun jnji potong..

IKLAN

Mcm hampa klau nk guna bahan mcm saya jgk pun bleh tpi klau ada nak tmbah ape2 lgi terpulang lah..

Ok dh siap potong bahan2 tdi..kita biarkan tepi dulu..
Dalam bekas lain masukkan tepung gandum..saya guna 2 cawan saja klau nk byk gandakan saja..cara bancuh sama ja..bancuh mcm kita nk buat cucur yg selalu kita buat tu hokey.

Dah siap bancuh tepung tdi..bleh la masukkan bahan2 yg telah siap kita potong awal2 tadi tu..
Gaul rata sampai sebati mcm ni hokey..
Ha masa yg ditunggu2..dh siap gaul semua bahan barulah kita masukkan maggi yg telah siap dicelur tdi..mcm dlm gmbr tu ye..
Dah siap gaul maggi bersama tepung dan bahan2 lain tu masukkan pulak serbuk perencah ayam maggi tu..ini lah yg buatkan cucur kita rasa sedap sikit..lain dari yg lain 😂😂 saya masukkan 2 bungkus terus..kalau rasa kurang ape2 bleh la nak tambahkan garam ataupun aji sikit..semua ni terpulang pada hampa nahh..klau saya 2 bungkus serbuk perencah ni dh cukup takyah nk tambah2 rasa dah.. Gaul lah lagi sampai sebati..mesra semua bahan..

Sampai jadi mcm nie ..lepas ni bleh la goreng..

Huishh x sabarnya..haha

** Oh ya ada 1 tips yg saya nak kongsi dgn semua..mgkin ada yg dh tahu dan mgkin jgk yg xtahu kan huhu. Mak saya cakap kalau sebelum nak goreng tu..ambil sesudu minyak dalam kuali yg kita tgh panaskan utk menggoreng cucur nie..dia akan buatkan cucur kita jadi lebih garing dan sdap..Minyak yg telah panas tau..
Minyak pun dh panas..goreng la mcm biasa..bentuk terpulang lah..nak kecik ker nk besar ker tebal ker nipis ker ikut hampa la..Haipp jgn tngk dkt kuali tu ekk..kuali ni legend tau..warisi 3 keturunan nie huhu.
Taraaaaa..siap dh cucur udang maggi saya..Boleh la dihidangkan dgn sos cili dan jgk mayonis..Hampa nk mkn dgn ape pun terpulang lah..boleh jer kan