Bila dah seminggu masak beria, berpeluh-peluh kat dapur. Apa kata esok cuti ni, masak masakan simple macam ni je dari Nastasha Nordin, chupp chappsss dua minit dah siap!

Untuk resipi ni, kita guna sotong yang direbus kosong dahulu. Kalau nak guna udang pon boleh. Sama ada sotong direbus atau dibakar, semuanya ok sahaja. Nak cicah ayam goreng dengan sos thai ni pon dah sangat best rakan-rakan.

Jangan telan je air liur tu, jom kita tengok bahan dan cara-caranya.

Sotong Cicah Sos Thai 2 Minit

Bahan-bahan nak buat Sos Thai :

7 ulas bawang putih
7 cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing ye)
3 sudu sos ikan
2 sudu sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
4 biji jus limau nipis
Air 1/4 cawan
Air asam jawa
Daun ketumbar dipotong (ikut suka)

Sotong (direbus)

Jangan lupa sedikit kasih sayang ye. Biar keluarga kita makan sikit rasa kenyang berhari-hari 😂

Cara-caranya :-

1) Rebus sotong terlebih dahulu. Atau rebus ketika sedang siapkan sos thai ni.

2) Kisarkan semua bahan-bahan bersama. Bawang putih dan cili padi. Kalau suka pedas, banyakkan cili padi tu ye. Nak tambah cili merah yang besar tu pon sedap.

IKLAN

3) Hasil kisar tadi dicampurkan dengan sos ikan, sos tiram, jus limau nipis, air asam jawa dan 1/4 cawan air masak. Gaulkan.

4) Campurkan gula dan garam secukup rasa. Sepenuh kasih sayang. Asalkan kene dengan tekak anda. Kasi balun saja.

Tadaaaaaa, siap sos thai ibunda!

IKLAN

Nak beli barang dapur yang super murah? Meh klik kat SINI !

5) Sos thai yang dah siap, kita tuang atas sotong yang direbuskan tadi.

Masyallah ni memang saja nak bagi korang meleleh air liur. Biar esok terus nak beli bahan-bahan mudah ni dan gaulkan dia. Sotong senang je direbuskan aja. Masak nasi pepanas, bergukan dengan salad. Siap!

Nasi tambah jangan lupa.

ok salam leleh air liur la kita sesama eh. 😂

Selamat mencuba.