Menyediakan menu yang ringkas dan enak untuk keluarga tentu akan menjadi pilihan utama kita dalam menyediakan menu harian.

Umumnya, sama ada menu berasaskan ayam, ikan mahu pun daging, andai digoreng memang cukup cepat disediakan.

Pun begitu, dalam hal menggoreng daging kita sebenarnya perlu tahu cara memotong daging yang betul terlebih dahulu untuk pastikan daging yang dimasak tidak liat.

Nak tahu tipnya ayuh kita baca perkongsian daripada Nana Ismail. Menurutnya dengan tip yang diberikan bukan sahaja daging goreng lembut dimasak malah tidak kecut teksturnya.

TIPS NAK GORENG DAGING KUNYIT SUPAYA LEMBUT DAN CARA YANG BETUL

Ramai betul yang goreng daging terlalu lama sebab nak pastikan dia lembut dan masak.

Masalahnya bila buat macam tu, daging akan bertambah kecut, kering dan lembut masa tengah panas-panas ja.

1. Daging tu nak senang potong dan tak julinggg mata nak usya urat-urat dia adalah dengan balik-balikkan daging tu dalam kuali panas tanpa minyak. ( dalam dia of coz la masih mentah)

Nanti korang akan nampak urat dia lebih jelas dan mudah nak potong. Takdelah dia nyekk nyekk macam jeli.

2. Lepas dah hiris nipis, korang goreng daging tu tanpa minyak biar air daging tu keluar dan kering. Lepas tu angkat laaa.

IKLAN

3. Haaaa dah settle 2 step tu baru la korang lumur daging buh kunyit dan garam. Korang boleh tengok daging nana tu haaaa. Nampak kering macam daging yang direbus kan?

4. Lepas tu korang buh minyak then goreng macam biasa. Tempoh nak bagi lembut daging tu singkat ja.

IKLAN

Korang akan perasan, daging tu nampak tak kecut dan berjusssss gituuu.

5. Lepas tu macam biasa laaa tumis bawang, cabai, buh sayur then bagi terjun balik daging tu. SETTLE!

sumber : Nana Ismail