Bagi Shila Amzah, biarpun masih tidak banyak perkataan yang dikeluarkan oleh anaknya, Seth Uwais namun dia amat bersyukur dan begitu berbangga melihat perkembangan anaknya itu setiap hari.

Menerusi Instagramnya, Shila turut memuat naik video Seth yang sedang bermain dan menyebut beberapa perkataan ketika leka bermain.

Seth perlahan-lahan makin nampak kemajuan dalam percakapannya.

“Dia sudah boleh sebut 50 patah perkataan sekarang. Dia cuba yang terbaik untuk kejar pencapaiannya tapi saya tak pernah berbangga seratus peratus,” ujar Shila dengan nada teruja tatkala berkongsi perkembangan anaknya itu.

Berbanding awal tahun lalu, Seth sudah semakin baik dalam percakapannya. Dan inilah yang membuatkan hati Shila tersentuh melihat pencapaian anaknya.

“Tanpa sebarang perkataan sehingga Januari 2022, kini dia dah boleh sebut perkara asas seperti nombor, warna, bentuk, susu, tidur..Brb,saya menangis 😭 #speechdelay #toddler,” ungkap Shila lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shila Amzah (@shahilaamzah)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shila Amzah (@shahilaamzah)

Terbaru, Shila berkongsi tentang perkembangan anaknya itu selepas berjumpa dengan pakar.

Cuba teka ni lagu apa ? Haha😂

Ramai orang tanya pasal seth punya speech delay..

He will be 3 years old in 31st of august.

I was told that he has sensory issues Sebab tu nak reach all the milestones macam budak2 lain seth agak lambat dalam setahun lebih..

IKLAN

Siapa2 yang tanya utk pergi therapy tu, therapist takkan terus suruh buat speech therapy dulu..akan start the occupational therapy dulu then Baru speech therapy.

Siapa2 yang ada therapy centre dekat2 dengan rumah masing2 boleh suggest kat bawah ni k ❤️ so we can share information sama2 dengan all mommies.

Masa sha pergi check kat HUKM , doctor kata seth ada suspicion of autism, and that was 6 months ago.

Honestly, environment sangat memainkan peranan yang penting..

Bila tiada lagi anasir yang mengganggu tumbesaran dia , in sha Allah kita just kena sabar..

Seth went from no eye contact, kita cakap pun dia taknak layan..always in his own world ..Tak suka physical touch..

IKLAN

Now clingyyy cuddly, Alhamdulillah ☹️

Kalau screen time sha suka bagi dia tengok Ms rachel kat YouTube❤️ and sha dah beli trampoline semalam..hopefully it will be able to help seth further juga.

ARTIKEL MENARIK: “Tiap Malam Dia Jerit, Tak Lena Tidur.” Jururawat Ni Throwback Pengalaman Rawat Bella, Bikin Ramai Sebak

ARTIKEL POPULAR: “20 Tahun Lalu Susah Cari Sekolah Untuk Anak.” Ahmad Idham Bina Sekolah Pendidikan Khas, Kemudahan Untuk Anak Istimewa

BACA INI JUGA : “Cantiknya Baby Khadeeja, Secantik Namanya. Muka Chinese Look.” Intan Ladyana Dedah Wajah & Nama Anak

Wow! Durian Runtuh Menanti Pendeposit Simpan SSPN Sempena Sambutan Jubli Perak PTPTN!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club