Yang mana pertama kali nak buat karipap tu, dan nakkan kulit karipap yang sentiasa rangup walaupun dah lama goreng, boleh cuba resipi ni! Nak masak inti apa? Terserah anda asalkan kulitnya win! Jom tengok cara-caranya..
Bahan-bahannya :-
– 1 kg tepung gandum,
– Planta 200gram,
– Minyak masak separuh cawan,
– Air sejuk 2cawan, + garam 3sudu teh
– Air kapur 1,sudu
Cara-caranya :-
1. Panaskan planta bersama minyak masak sehingga betul-betul panas.
Ads
2. Kemudian terus tuang ke dalam tepung gandum. Gaul rata semua bahan.
3. Tuangkan air kapur dalam tepung gandum tadi.
4. Satukan air dan garam, kacau sampai garam larut. Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum tadi sampai boleh uli menjadi doh. Jangan tuang semua, sampai boleh canai menjadi bulat sahaja.
Ads
5. Siap doh untuk kulit karipap. Leperkan menggunakan kayu, kemudian masuk mesin karipap dan gelek setakat nombor 6 sahaja. (Makin nipis, makin rangup dan sedap)
6. Hati2 ye masa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sgt2.. tangan mesti betul2 kering . goreng separuh masak..jangan terus simpan mentah mcmni ye..xcantik nanti
Ads
Sumber : Azzura Ismail
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kucai adalah tanaman yang senang ditanam. Tetapi agak ramai yang kurang mengetahuinya kerana mungkin benih kucai yang baik, sesuai agak jarang selain sukar diperolehi.
Saudara Ramli Ahmad yang menjual benih ubi kucai, turut berkongsi cara menanamnya dengan menggunakan polistrin.
Perkara utama utk tanam kucai (juga kebanyakan sayuran lain) ialah anda mestilah menggunakan benih yang sesuai & berkualiti. Anda perlu guna benih dari ubi kucai. Ini perlu bagi pertumbuhan kucai yg baik, mudah & boleh membiak dengan lebih cepat. Benih kucai dari biji biasanya susah untuk tumbuh atau bercambah. Malahan kalau tumbuh pun biasanya sukar & lambat membiak.
Perkara seterusnya yg penting dlm penanaman kucai (juga sayuran lain) ialah mestilah menggunakan tanah yg subur. Ini merupakan tanah top soil atau campuran tanah hitam. Elok dicampur kompos dan/atau najis haiwan kering, reput & hancur.
Benih kucai yg kami bekalkan telah siapsedia untuk ditanam terus. Kucai boleh ditanam dlm pasu, polibag, kotak polistrin atau atas tanah. Siram selepas tanam & lepas itu siram jika kering atau tiada hujan. Air terlalu banyak atau tanah terlalu lembab kurang sesuai. Perlu elak air dari bertakung.
Kucai sukakan cahaya matahari yg banyak.
Biasanya kucai yg ditanam dari benih ubinya akan boleh diambil hasilnya selepas 3-4 minggu selepas ditanam. Cara mengambilnya ialah ialah dgn memotongnya dgn pisau yg tajam pada paras 2-3sm dari paras tanah. Selepas dipotong, kucai akan tumbuh semula dari ubinya & boleh dipetik lagi selepas 3minggu & begitulah seterusnya hingga bertahun2 asalkan kita menjaganya dgn elok.
begini cara nya:
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Buka peti tengok ada lagi lebihan daging korban baru-baru ini. Nak buat sup, yang tinggalnya isi, macam tak best pula.
Jenuh dok mikir nak masak menu apa yang sesuai, apa kata cuba resipi yang dikongsikan oleh Yatiekitchen di laman facebook. Ada pula nasi putih panas-panas, ikan kering ke memang confirm makan bertambahlah! Jom cuba..
RESEPI DAGING GORENG CILI PADI LIMAU
Bahan A:
Daging
Bawang putih 3 ulas
Biji ketumbar 1 sudu
Jintan putih 1 sudu
Cara-caranya:-
1. Potong daging lawan urat dan nipis. Rebus daging sehingga empuk.
2. Tumbuk bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, salutkan pada daging dan goreng hingga garing (pastikan goreng menggunakn minyak yang baru.
Bahan B:
Cili merah besar 2x
Cili padi merah 6x
Bawang merah besar 1/2 biji
Bawang holland 1/2 biji
Bawang putih 6 ulas
Tomato 1 biji
Limau nipis
Cara-caranya:-
1. Rebus semua bahan selama 15 minit. Toskan dan tumbuk kasar.
2. Panaskan minyak, goreng bahan yang telah ditumbuk, masuk belacan sedikit, gula 1/4, garam, mushroom seasoning, perahan limau nipis 1/2 biji, goreng cili sehingga garing.
3. Masuk daging yang telah digoreng dan daun limau purut.
Pulang daripada kerja, pasti badan terasa penat dan mula rasa malas nak masak. Tapi demi keluarga terpaksa digagahkan juga memasak buat mereka. Sebab itu para isteri sentiasa tercari-cari cara untuk memudahkan kerja dan memendekkan masa memasak.
Prihatin dengan masalah ini Rajenaz Nazira menerusi akaun Facebooknya berkongsi tip untuk membantu ibu-ibu yang bekerja atau suri rumah di luar sana menjimatkan masa dan tenaga ketika memasak. Mengikut caranya menu untuk keluarga dapat dihidang paling lama 30 minit. Ikuti perkongsiannya.
Tips 1 : Pengasingan lauk
Semua ayam, udang, sotong siang dan basuh siap-siap kecuali ikan. Jangan basuh ikan, siang sahaja, kalau basuh ikan kemudian anda bekukan ia akan cepat rosak.
Lagi satu, jangan asingkan mengikut jenis sahaja tetapi asingkan mengikut kuantiti sekali masak. Kalau sekali masak perlu 4-5 ekor ikan, asingkan dalam bekas dengan kuantiti tersebut. Jangan simpan semua lauk dalam satu bekas sebab selepas defrost kan lauk sebaik- baiknya terus masak. Jangan re-frost lagi. Sebab itu mengundang toksik.
Tips 2: Simpan dalam bekas bahan memasak
Gunakan bekas yang transparent untuk anda kenal pasti kandungannya. Sebaik- baiknya label bahan tersebut untuk menjimatkan masa anda untuk mencari bahan mana yang diperlukan.
Pengasingan semua bahan-bahan memasak ini penting bagi mengekalkan kualiti dan memanjangkan tempoh ketahanan.
Tips 3 : Kopek bawang
Sabtu atau Ahad kopek (buang kulit/kupas) bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Ingat ya, bawang merah dan bawang besar ni bersifat penyerap bakteria sebab itu kita boleh gunakan sebagai alternatif untuk merawat demam panas dan selesema.
Jadi kalau kopek kulit kena terus masukkan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti ais. Apabila nak masak ambil ikut keperluan sama ada untuk tumbuk atau hiris. Tidak payah buang masa nak kopek. Kerja mengopek bawang ini sebenarya melambatkan proses memasak.
Tips 4 : Tumis Cili
Cili kisar ini penting. Menumis cili kisar ini memang leceh. Sebab apa? Kalau menumis habislah dinding dapur merecik. Satu hal nak lap kan. Menumis cili mesti kena betul-betul masak baru boleh hasilkan masakan yang sedap.. Jadi , itu mengambil masa yang panjang. Jadi, siapkan cili kisar yang sudah siap tumis.
Kisar cili dan tumis untuk kuantiti seminggu (agak-agak dengan pelan memasak kita). Selepas tumis, sudah terbit minyak, sejukkan, bekaskan kemudian simpan dalam peti ais. Kalau diletakkan bahagian bawah paling lama boleh simpan seminggu sahaja.
Kalau cili tu banyak simpanlah di bahagian freezer, tahan sampai 3 bulan. Apabila nak masak. Ambil cili yang siap bertumis itu. Mudah dan cepat kan.
Tips 5 : Basuh dan rendam sayur dengan garam
Sayur-sayuran jenis cepat layu dan rosak. Apa yang kita boleh buat, lepas beli, basuh sayur dan rendam dengan air garam dalam 5 minit untuk melanjutkan tempoh kesegaran sayur-sayur tersebut. Kemudian, toskan lalu masukkan ke dalam bekas. Apabila nak masak barulah ambil. Kaedah ini boleh menjimatkan. Tidak perlu beli sayur setiap hari.
Tips 6 : Senaraikan menu masakan
Tip ini paling penting, sebelum masak kena senaraikan apa menu untuk seminggu dan tampal pada peti ais atau catat pada telefon bimbit. Kaedah ini dapat mengelakkan anda membuang masa memikirkan apa menu yang ingin dimasak.
7. Ikut turutan yang betul
Ketika mahu memasak, periksa senarai menu dan buat pilihan. Untuk yang bekerja, buka sahaja pintu rumah, jangan tanggalkan tudung dan tukar baju. Ambil lauk yang ingin dimasak dan defrost terlebih dahulu dan kemudian masak nasi. Dua perkara ini yang paling mengambil masa. Setelah itu, barulah boleh mula memasak.
Dengan tip ini Puan Rajenaz mampu menyediakan Sup Sayur dengan fish cake untuk anak-anak dan Ayam Masak Kicap Cili Kering dalam masa lebih kurang 20 minit.
Jika mahu menjimatkan masa, bolehlah cuba tip ini. Confirm 30 minit siap hidangan anda dan sinki pun siap bersih sekali.
Jom Cuba…
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.