Hujung minggu ni tentu anak-anak inginkan masakan istimewa tapi yang ringkas.
Salah satu masakan yang digemari anak-anak adalah masakan berasaskan ayam.
Ikuti perkongsian wanita ini menggunakan resipi ayam panggang mix herb & nasi garlic butter.
Nikmati resipi terlajak sedap ni!
Resipi Ayam Panggang mix herb Bahan-bahan:
• Ayam peha tight 4ketul
• madu 3 sudu besar
• mix herb 3 sudu besar
* bahan utk dikisar
• 2 ulas bwg besar
• 3 ulas bwg putih
• 1inci halia
• 1 senduk sos black pepper
• 1kuib pati ayam
• 100ml air
• 2 sudu besar gula
• 3 sudu besar olive oil
• 1 sudu kecil garam
Ads
Cara penyediaan:
Perap ayam bersama bahan yg dikisar dan bubuh 3 sudu madu dan 3 sudu mix herb td..perap selama 8jam (sy perap semalaman mlm perap esk tghari bakar)
Bakar suhu 180 darjah selama 45minit – 1jam bergantung kepada saiz ayam( sy bakar 1jam sbb ayam saiz xl)
Utk nmpk ayam lg cntik berminyak..selang 30minit sapu lebihan perapan dan sedikit olive oil.
Cara penyediaan
Tumis garlic yg dicincang td bersama olive oil..kemudian bila da garing bubuh butter..dalam 5minit masukkan beras yg telah dibasuh dan ditos kedalam periuk..kacau2 sehingga sebati dan bubuh garam..kacau2 kemudian bubuh air menggunakan pot nasi td sy letak 1 setgah cawan pot air (jgn bubuh terlalu banyak air sbb nasi garlic butter kalau lembik xsedap) kemudian ttup dan tggu sehingga masak dan boleh dihidang tabur bawang putih goreng td.
Ni bru 1st time sy post disini maaf kalu ada salah tata bahasa…suka masak dan sedang belajar memasak.
Selamat mencuba!
Kredit: NaNie Johari
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ramai sukakan kek terutamanya kanak-kanak. Bila asyik anak-anak mintak kek, daripada beli apa kata buat sendiri di rumah.
Ikut resipi ni mudah aje nak buat, rasa pun dah macam kat kedai.
IKUTI PERKONGSIAN INI
BUTTER CHOC RICE CAKE
Senang sangat nak buat okay
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis kurangkan sikit ye gula dalam 3/4 cawan je)
Telur gred B 4 biji
1 buku butter, guna pure butter lagi sedap
100mls fresh milk/ full cream milk
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil butter oil/ essence vanilla
Chocolate rice ikut suka
Milo bukan sahaja enak dijadikan minuman tetapi juga boleh dijadikan bahan untuk membuat kuih muih dan sajian pencuci mulut. Cukup terkenal dengan tagline, ‘Minum Milo Anda Jadi Sihat dan Kuat’ Milo cukup ‘dekat’ dengan masyarakat kita.
Salah satu resipi yang boleh dicuba menggunakan Milo ialah agar-agar Milo. Resipi agar-agar Milo ini cukup menarik untuk dicuba kerana hanya dengan empat bahan sahaja, kita boleh hasilkan seloyang pencuci mulut yang lazat.
Anak-anak mesti suka makan terutama apabila dihidangkan sejuk-sejuk. Jom kita cuba resipi Agar-agar Milo seperti yang dikongsikan oleh Ayu Mashrudin ini.
RESIPI AGAR-AGAR MILO
BAHAN-BAHAN:
1 kotak air Milo (1 liter)
1 paket agar-agar serbuk
2 sudu besar gula
3 sudu besar Milo
CARA MEMBUAT:
1. Masak semua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
2. Tuang dalam acuan.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama 4 hingga 5 jam. Hidangkan.
Bila ditanya apa istimewanya makan nasi ulam kepada penggemarnya, tentu sahaja jawabnya terletak pada aroma nasi itu sendiri. Apa tidaknya, pelbagai ulam-ulaman digabungkan hingga terhasillah hidangan yang cukup menyelerakan. Malah tidak hairan juga, buat penggemar ulam-ulaman akan makan bertambah jika dihidangkan menu nan satu ini.
Buat yang belum pernah mencuba rasa, apa kata sediakan sendiri menu ini dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Azira Mamat ini. Selamat mencuba.
Ok ni je bahan-bahannya
6 ekor ikan sardin dipanggang tawar – Asingkan tulang macam dalam gambar
Bawang merah 2 ulas
Serai 3 batang
Cili padi ikut kepedasan
Budu 2-3 sudu @ secukup rasa
Garam (secukup rasa)
Ulam
1 ikat pucuk kemangi
1 ikat daun kesum
1 ikat pucuk serai kayu
1 ikat ulam raja
1 ikat daun jambu golok
1 ikat dauk kaduk
1 helai daun kunyit
3 batang kacang panjang atau kacang botor
1 ikat pegaga
1 bunga kantan
Hangpa boleh je bubuh ulam kampung yang lain kalau yang atas ni tak dak.
Cara Penyediaan :
1. Ulam daun balut gini dengan pucuk daun kunyit dan hiris halus.
2. Hiris halus bahan yang lain.
3. Gaul dengan isi ikan hingga sebati.
4.Tuang dalam nasi dan gaul. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
5. Next budu bubuh secukup rasa dan gaul bagi sebati.
Makan dengan ayam goreng pun dah selera benor. Boleh tambah ulam lain seperti petai jeruk atau celur.