Ketam merupakan antara salah satu makanan laut yang digemari ramai kerana rasanya yang sedap. Pun begitu, sebagaimana maklum ketam mempunyai cengkerang yang keras dan kadang kala menyebabkan terasa leceh pula untuk menikmati keenakan rasa isinya jika tidak pandai caranya.

Bukan boleh main gigit sahaja, silap hari bulan gigi kita pula yang patah. Malah jika tidak kena cara atau teknik membukanya, isi ketam yang ingin dimakan terasa sedikit sahaja kerana banyak dibuang bersama kulitnya.

Pun begitu melalui perkongsian video yang dimuat naik di aplikasi TikTok oleh warga Thailand, ternyata teknik membersihkan ketam yang ditunjukkan cukup mudah.

Tanpa perlu menggunakan parang atau atau alatan pengetip ketam sekali pun, isi ketam dapat dikeluarkan dengan sempurna.

Dapat dilihat di dalam video yang dikongsikan, dia hanya menggunakan sudu besi yang dijadikan sebagai alat untuk membuka kulit ketam dan mendapatkan isi ketam yang sempurna.

Malah apa yang lebih mengujakan isi ketam dapat dinikmati sepenuhnya dan ternyata cara yang dikongsikan berbeza seperti yang kita biasa nampak.

Untuk lebih jelas bolehlah anda lihat video yang dikongsikan ini.

@jqpuumanung #วิธีแกะปู #แบบง่ายๆ #แกะใหม่ทุกกิโล #เจคิวปูม้านึ่งdelivery #tiktokพากิน #กินข้ามปี #นักชิมอาหาร #อร่อยมาก ♬ เสียงต้นฉบับ – JQ ปูม้านึ่งDelivery

Sumber : @jqpuumanung

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

IKLAN

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club