Baru-baru ini Janna Nick membuat pengakuan yang mengejutkan ramai pihak melalui satu posting di Instagram dengan mendakwa dirinya secara klinikal disahkan dengan Bipolar Disorder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janna Nick (@jannanick)

Sementara itu, salah seorang yang dikenali sebagai Aifa Azlan membuat posting berkongsi pengalamannya yang juga mengidap penyakit yang sama. Menurutnya, pertama kali melihat video pendek yang dikongsikan oleh Janna Nick yang terlihat menangis telah mengandaikan ada sesuatu yang tidak kena dan ternyata andaiannya itu tepat.

Ini perkongsiannya.

Maka terjawab sudah. Betul lah andaian aku haritu masa Janna Nick post video menangis dekat Instagram haritu. And today Janna Nick sendiri bagitahu dia clinically diagnosed with bipolar disorder. Sama macam penyakit aku.

Aku dah setahun doktor diagnosed with bipolar disorder dan belum lagi boleh discharge dari PSY. Masih lagi tidur dengan bantuan ubat. Tapi tak mengapa aku dah redha. Sekurang-kurangnya makan ubat otak aku boleh rest secukupnya. Kalau tak seksanya hidup bila tidur otak masih bekerja. Otak overload. Macam-macam fikir sampai kena serangan panic. Sakitttt sumpah sakit.

Jujur aku cakap, aku kalau tgok tingkahlaku, percakapan orang aku boleh tahu dia sakit ke tak. Hanya jauhari yang mengenal manikam. Aku dah makan garam. Even orang tu tak bercerita, aku tgok gaya dan cara dia aku boleh tahu dia tengah down, stress atau depress.
And ada jugak aku takut ramai kawan2 dalam fb aku ada ciri-ciri bipolar. Tapi takkan aku nak pergi diagnose. Pandai-pandai lah kalau rasa perlukan bantuan cari doktor.
Ni ciri-ciri bipolar disorder. Ada dua fasa. Fasa manic dan fasa dan fasa low (depression)
Fasa manic biasanya seseorang akan merasa sangat bertenaga, banyak cakap, banyak idea, otak brgerak dengan laju, membeli belah tanpa kawalan, memandu secara merbahaya, dan lain lain.

Ada satu lagi seseorang itu yang dulunya biasa je tiba-tiba drastik berubah jadi alim. Selalu bercakap pasal agama. Macam aku dulu la masa tahun 2019. Terlalu drastik berubah. Rupanya doktor cakap masa tu aku dalam fasa manic. Takpun dari alim tiba-tiba pergi buka tudung atau pakai ketat-ketat. Ni pun sama jugak.
Fasa low( depression)

IKLAN

Rasa sedih yang berpanjangan, rasa kosong,hilang minat kepada benda yang disukai. Cepat letih dan tak bertenaga. Rasa diri tak berguna, rasa bersalah, gangguanntidur, payah utk membuat keputusan.

Alhamdulillah selepas dapat rawatan dan kenal ciri-ciri penyakit bipolar aku dah boleh tepis dah benda-benda tak elok. Contoh berbelanja tanpa kawalan. Setiap kali aku nak start spending spree aku akan cakap dengan diri sendiri. This is not me. Penyakit aku dah datang.

Bahaya kalau kita tak sedar tentang penyakit kita. Doktor cakap ada ramai orang bisnes ada bipolar. Bila tak sedar dia akan spending spree atau buat pelaburan sampai licin duit dalam akaun.

IKLAN

Sekarang otak aku dah boleh berfikir secara waras bila dah dapatkan rawatan. Aku tak buat keputusan secara melulu. Aku dah tak ambil tahu benda remeh temeh. Benda-benda kecik pun aku tak masukkan dalam kepala otak. Emosi aku makin stabil. Otak aku rileks. Tenang. Aku betul-betul dapat tidur cukup 8 jam sehari. Alhamdulillah.


And one more thing. Doktor akan mendiagnose seseorang itu ada bipolar selepas seseorang itu mengalami episod depression yang teruk dalam hidup dia. Dan mostly yang ada bipolar adalah orang yang kuat bekerja menggunakan otak dan biasanya cantik. Hahaha ni doktor yang rawat aku cakap tau.

Sumber : Aifa Azlan

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club