Masak sardin tin, telur dadar, nasi panas memang ngam kan! Selalu keluarkan sardin dalam tin, terus masak ikut resipi sendiri nak tambah itu ini untuk hilangkan hanyir ikan itu.
Tapi pernah tak rasa nak buat sendiri je sardin tin tu? Haa yang mana teringin dan rajin nak buat sendiri sardin sebijik rasa macam dalam tin tu, boleh cuba resipi ni.
Rasa instant tapi sebenarnya air tangan sendiri tau! Barulah bebas bahan diproses, lebih sedap dan lebih sihat. Nak tahu buat macam mana, tengok bawah ini!
SARDIN HOMEMADE
Bahan-bahannya :-
1 kilo ikan sardin
4 biji bawang besar
4 ulas bawang merah kecik
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia ~xyah letak banyak2
3 sudi besar cili kering blender
Sebiji tomato dadu
5 biji cili belah 2
4 sudu besar cili sos & sedikit sos tomato
1/2 tin tomato puree
Garam
2sudu besar gula
1 sudu besar sos tiram
2 cawan air ~ikut kepekatan
limau nipis 2 biji utk perap
Cara-caranya :-
1) Ikan dipotong ekor n kepala.. bersihkan…pastu perap 10 minit dgn 1/2sb garam n 2 biji limau nipis atau kasturi…dah perap basuh semula n toskan air…ketepikan…
Ads
2) Blender semua bawang dan halia dan sepotong dua tomato..tumis hingga wangi dalam minyak yg banyak sikit lebih kurang suku cawan
3) Dah garing n wangi masukkan cili blender dan tumis hingga betul2 garing n pecah minyak
4) Masukkan pati kiub…sos tiram…tomato puree…tomato potong…dan bahan lain kecuali air kacau lagi bagi sebati…rasa la masin manis n masamnya..kalau dah ok tambah 2 cawan air…xyah banyak2 sangat…kacau sebati…masuk ikan
5) tutup periuk tekanan n setkan masa dalam 80 minit lebih kurang…..tulang dah agak lembut
6) Bila dah cukup masa..lepaskan wap tekanan…ikut arahan pressure cooker masing2 la ye…kaknon guna periuk ajaib tu je…stir fry sikit dlm 2 minit bagi kuah pekat…sedia di hidangkan.
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Ads
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila duduk kat bandar ni, mana nak dapat kuih tradisional orang dulu-dulu. Betul tak?
Kalau ada pun, rasanya jauh beza dek buatan tangannya, apatah lagi bahannya.
Dari dok merungut, baik buat sendiri je! Kan? Especially kuih boko ubi kayu. Bila dapat resipi yang sedap, makan rasa macam nak melayang! Haaa mana nak dapat? Ni la min nak share, resipi dari Lisa Hashim . Jom cuba
Serius sedap – Orang cakap tau🙊 Asal Ubi Kayu je, mesti sedap😋. Tekak orang kampung giteww. Ok Kita up resepi ye.
Boko Ubi Kayu
——————————— Bahan-bahannya :-
Lapisan bawah:
Ubi Kayu (diparut – 2 cawan)
Gula merah (1 cawan)
Air (3 cawan)
Lapisan atas
Santan kotak kecil – jadikan 3cawan
Tepung beras (1/3 cawan)
Garam halus
Cara-caranya :-
1. Buang kulit ubi kayu, bersihkan dan sagat kasar. Nak blend Pon boleh je sis. Up to u. Lebih kurang 2cawan ye sis² sekalian
2. Pastu sis boleh perah..perahh.. perah.. Ambil bahagian Ubi yang disagat aje ye. Air perahan boleh dibiarkan sebentar dan ambil settlement/Kanji yang mendap masukkan ke dalam ubi tadi
3. Sis guna gula ketul ye dalam 1ketul setengah, cairkan dengan 1 cawan air panas. Dah cair tambah lagi Baki 2 cawan air ya. Tambah gula jika nak lebih manis. Sejukkan
4. Dalam bekas yang sesuai, campurkan Ubi + airgula tadi ya. Then kacau.. kacau.. kacau 😬
Ni tahap kecairan nya. 2 cawan Ubi + 3 cawan air. Ngam2 dah pada saya. Sbb texture Boko ni lemah lembut tau, kalau keras tak best. Karang jadi talam da😝
5. Masukkan dalam bekas sesuai 1/3 je tau. Then kukus lah sehingga ianya bertukar clear kaler semua ya. Dalam 10-15 minit je sebab bekas kecil je ni
Keadaan bahagian Ubi yang dah dikukus.
6. Ini untuk bahagian santan. 1 kotak kecil santan jadikan 3 cawan air ya. Sebatikan dengan garam (1 sudu kecil) + 1/3 cawan tepung beras. Kemudian panaskan perlahan² sehingga pekat dan mendidih
Kemudian lapiskan bahagian santan. Sejukkan Dan ngap dengan happy
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bercerita tentang juadah Hari Raya selain begitu sinonim dengan hidangan rendang, lemang dan ketupat, biskut juga tidak sah kalau tidak dihidang di hari lebaran. Bahkan tidak dinafikan, biskut amat digemari ramai tidak mengira tua mahu pun muda. Boleh dikatakan setiap menu raya yang disajikan cukup istimewa dan menyelerakan untuk dinikmati. Kalau boleh semuanya ingin dijamah.
Pun begitu, bagi yang berdiet kenalah ‘memilih’ biskut yang sihat, contohnya seperti Biskut Nestum Oat yang dikongsikan oleh Rita Kay ini. Memberi lebih rasa yang digemari ramai, resipi Biskut Oat Nestum ini turut ditambah dengan almond dan choc chips untuk memberi rasa yang lebih crunchy.
Jadi bolehlah dicuba untuk menyediakan biskut sihat untuk keluarga.
Biskut Oat Nestum
250 g butter
1 cwn gula perang ATAU (1/2 cwn gula + 1/2 cwn gula perang )
1 biji kuning telur
1 sdk esen vanilla
>>> mix semua bahan biar sebati sahaja….
2 cwn tepung gandum*
1/4 cwn tepung jagung*
1 sdt soda bikarbonat*
3 sdb serbuk coklat susu / milo*
1/2 cwn oat segera
1/2 cwn nestum
1 cwn badam ( almond nib dibakar dulu.. atau kekacang lain )
1/2 cwn choc chips .. ikut suka
– campur adunan tadi & bahan-bahan kering yang diayak *, gaul rata biar sebati jadi doh yang lembut…
– biarkan doh skjp, boleh la scoop / sudukan adunan ke loyang.
– bakar 170 c 20 min atau sehingga perang .. ikut oven masing-masing.
– alihkan biskut ke atas wire rack biar sejuk , baru simpan dalam balang.
Bacaan surah Al-Fatihah oleh anak usahawan Neelofa dan PU Riz, Muhammad Bilal dipuji wargamaya malah memuji cara didikan pasangan ini dalam mendidik anak mereka.