Memetik artikel yang pernah disiarkan oleh Sinar Harian tentang khasiat kacang Murungai, siapa sangka tumbuhan ini punyai keistimewaannya yang tersendiri.  Terasa rugi pula jika tidak dimakan dan setusnya eloklah dijadikan amalan dalam penjagaan kesihatan kita seisi keluarga.


Mungkin ramai yang tidak tahu selain kacang morungai ini, daunnya juga boleh dimakan dan pelbagai resipi. Dan di sini melalui 3 perkongsian cara memasaknya dapatlah kiranya memberi idea untuk ibu-ibu mencuba rasa keenakan hidangan berasaskan murungai ini. Jom semak.

TELUR DADAR DAUN MURUNGGAI

sumber : Echah Seamstress via MAHN

Lain pula cara Encik Zaid Azizy menikmati keenakan rasa daun murungai ini.

“Minum potang lu …daun munggai colup topung bestari ..sodappp….den bona eah nk mkn keledek goreng…tp poie bongkar bateh keledek.tak do lak keledek eah ..kor Cik Ra dah rembat dulu….semlm Cik Ra da rembat duo bijik jambu batu den…huhu…
Nasib la ado daun munggai ni haa…buleh gak la buek kudapan di potang hari…tajuk menu potang ni…daun munggai colup topung pun vuley la…..kah kah kah..”Zaid Azizy Yaakob

IKLAN

Dan, ini pula yang dikongsikan oleh Nirumala untuk kita cuba.

Ramai yg tktau nak masak apa dgn daun kelor (moringa)nie kan..lebih2 lagi sayur nie tgh famous skrg sebab banyak khasiat…nie resipi dari mak saya”Nirumala Citambaram

BAHAN-BAHAN:

IKLAN


Bawang besar sebiji
Bawang putih 5 ulas (cincang halus)
Cili kering (potong kecil)
Ikan bilis (goreng ketepikan dulu)
Telur sebiji (kalau tak nak letak telur. Letak kelapa parut pun boleh ye)
Sedikit garam

Cara penyediaan :

  1. Tumiskan bawang merah,bawang putih dan cili kering.
  2. kemudian masukkan daun kelor (moringa) tak payah masak.
    lama2 tau. dalam 5 6 minit dah masak dah daun tu.
  3. Letak telur di tengh-tengah dan kacau.
  4. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan angkat. Jangan lupa letak garam ye.