Bagi pasangan yang sudah berkahwin pastinya mengharapkan agar menimang cahaya mata bagi mengukuhkan kebahagiaan.

Namun begitu, masih ada yang diduga apabila belum dikurniakan zuriat. Hati mana yang tidak sebak apabila rumah tetap sunyi walaupun sudah bertahun kahwin.

Namun ini tidak bermakna hanya berpeluk tubuh dan membiarkan rasa bersalah diri bertahun lama.

Lakukan rawatan selanjutnya untuk mengetahui tahap kesuburan pasangan sebelum terlambat.

Begitulah yang dikongsi oleh Dr Ahmad Ramdan Zainordin, merupakan Doktor Perubatan Am, Seksual dan Reproduktif, U.n.i KLINIK Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, di akaun twitternya sehingga 30.9k retweets.

Dlm tempoh 6 thn, hanya isteri yg bersungguh cek sana sini. Rupanya puncanya dari suami. Jgn ingat anu bole tegang, mendayung boleh berjam lama, pancut bole lebih semeter, anda sudah subur. Buang ego, periksa air mani ok. Malangnya, dia adalah perokok tegar sudah hampir 20 thn.

 

Dalam pada itu ada yang bertanya mengenai kaedah IVF dan IUI sebagai usaha untuk mendapatkan zuriat. Namun Dr Ahmad menjelaskan bahawa ia bergantung kepada pemeriksaan kepada pasangan yang terbabit.

Dalam pada itu, netizen dikalangan lelaki meluahkan rasa bimbang dengan kesuburan sperma. Antara komen adalah:

“Takut pula dengar.”

“Alhamdulillah aku bkn seorang perokok, tpi kena try buat ujian utk mantapkan benih2 nh.”

IKLAN

Setuju. Memang patut suami pun check air mani dan jumlah sperma normal. Tak guna main berkali kali tapi peluru kosong.”

“Sama kes dgn DR. Say Shazril, blh bc story dia #sharingbysay kat ig dia. Mslh dia sbb bkn perokok, tp mkn tak sihat and etc. Dgn ubah gaya hidup & supplemen tmbhn, akhrnya wife dia mgandung. Anyone blh godek kat ig dia if nk baca.”

Sumber: Ahmad.RZ

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN
Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara