Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Air Balang memang popular di mana-mana saja ada. Sama ada di pasar malam atau pasar pagi. Tambahan pula, bila bulan Ramadan, memang air balang akan jadi tumpuan.

Kini air balang seakan trend lantaran sering kelihatan ada di majlis kahwin. Bayangkan tetamu diberi pilihan lebih 10 balang air berlainan perisa. Pasti rambang mata!

Siapa sangka, perniagaan air balang ini menjadi pencetus kepada Noraziyah Aziz atau mesra disapa Wawa Aziz, pemilik kepada Katering Air Balang Jom Juice untuk menjadi bisnesnya! Bukan calang-calang impian wanita ini.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Siapa sangka bermula hanya berniaga di tapak bazar Ramadan, sejak 2018 bermulanya operasi katering air balang Jomjuice dipasaran hingga meraih perhatian ramai.

Menurut Wawa Aziz, perniagaannya yang bermula sejak lima tahun lalu tercetus apabila menyedari banyak balang minuman yang tidak digunakan setelah sebulan berniaga di Bazar Ramadan.

Sikap tidak suka membazir, wanita yang berusia 38 tahun ini mendapat idea untuk menjadikan air balang sebagai satu bisnes katering.

“Tercetus idea untuk mencuba berniaga di Bazar Ramadhan. Llepas sebulan berniaga di bazaar, saya mula fikir apa nak buat dengan balang-balang yang banyak ni. Di situ saya terfikir untuk buat katering berasaskan air sahaja.

“Kenapa tidak buat sesuatu diluar kotak. Sebagai tetamu, kita mesti ‘excited’ apabila ada makanan dan minuman yang enak. Begitu juga dengan air balang dengan pelbagai perisa,” ujar wanita ini yang pernah bekerja di sektor perbankan dan sektor oil & gas.

Mengakui, pada awal usahanya itu mendapat kritikan namun dia terus melangkah yakin dengan keputusannya. Katering Air Balang Jom Juice dikenali ramai. Bahkan dalam tempoh itu, tertubuhnya Rizwa event & Services pada penghujung tahun 2019. 

 

IKLAN

CABARAN TETAP ADA

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Meniti kejayaan dalam sesuatu yang dilakukan bukan sesuatu yang mudah. Begitu juga dengan bisnes air balang ini. Nampak aja jual air tetapi tetap ada cabaran yang mendatang.

Lebih lagi, perniagaan ini bersaing dengan katering kenduri kahwin yang sudah tentu sedia lengkap dengan pakej makanan dan minuman.

Mujur suami, Matrizan Abu Hasan menjadi tulang belakang serta ahli keluarga lain ibu dan ayah serta adik beradik yang sentiasa memberi kata-kata semangat untuk dirinya untuk menyahut cabaran dalam perniagaan ini.

“Cabaran dalam perniagaan ini adalah diri saya sendiri sebagai wanita. Biasanya ia dimonopoli kaum lelaki. Pada masa yang sama sudah tentu tenaga, mental dan kesabaran adalah cabaran utama. Begitu juga dengan isu semasa kini misalnya dengan kenaikan harga barang yang naik mendadak.”

Namun katanya persaingan itu bukan noktah untuk menyerah, sebaliknya membuatkan dirinya lebih berusaha untuk menjadikan jenamanya air balangnya, JomJuice mempunyai keistimewaan tersendiri.

“Tidak dapat kami nafikan, semua produk di pasaran ada keistimewaan dan daya tarikan mereka yang tersendiri.”

“Kami di JomJuice sendiri sentiasa cuba memperbaharui rasa juice dan minuman dari semasa ke semasa supaya menjadi lebih baik dan insyaAllah lebih sedap serta 100% segar.”

IKLAN

 

LUAH SYUKUR

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Namun pada awal 2020, Covid-19 melanda seluruh dunia termasuk Malaysia yang memberi kesan kepada banyak sektor ekonomi. Begitu juga dengan perniagaan wanita yang berbintang zodiak, taurus ini.

Bagaimanapun tidak pernah patah semangat, bangkit semula tahun 2022 dengan semangat juang untuk memajukan jenamanya. Kini perniagaannya kian berkembang. Meluahkan rasa syukur rezeki kurnia-Nya, wanita ini berharap air balang akan terus mendapat permintaan ramai.

“Akibat Covid-19, sektor perniagaan kami selama hampir lebih setahun sedikit merudum.

“Alhamdulillah bangkit semula pada Jan 2022 dengan semangat baru. Saya berharap industri F&B khususnya akan terus berkembang dan brand JomJuice itu sendiri akan terus dikenali ramai.

“Juga kami berhasrat menjadikan air balang yang dulunya hanya dikenali di pasar-pasar malam dan jualan di pesta menjadi perniagaan komersial. InsyaAllah kami sedang mengumpul modal untuk ke arah itu.

Setiap apa yang kita lakukan pastinya ada perancangan untuk masa akan datang. Begitu juga dengan ibu kepada dua orang anak ini. Dia mempunyai impian untuk memiliki sebuah cafe dengan konsep tersendiri.

IKLAN

“InsyaAllah,doakan perniagaan kami berjalan lancar. Mempunyai modal yang mencukupi dan sekali gus berjaya melaksanakan cafe impian kami dalam tahun ini,” ujarnya penuh yakin.

PENGORBANAN SEORANG IBU

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Tidak dinafikan untuk berjaya dalam bidang perniagaan, banyak pengorbanan dilakukan. Bagaimanapun dengan adanya ada support system yang kuat, apa jua halangan yang datang dapat diatasi dengan mudah.

“Saya bersyukur mempunyai dua orang anak yang sangat memahami. Pernah, suatu ketika, anak sulung saya sembilan tahun pernah menulis ayat di kertas,”Ummi hari sabtu ni boleh tak kita pergi main badminton” .

“Kertas itu dilekatkan di dinding bilik untuk saya baca. Itu adalah harga pengorbanan yang satu hari semuanya akan berbayar. Mereka sangat-sangat membantu dan memahami,terutama suami.”

Apa yang pasti, ibu kepada dua orang anak ini, punya matlamat hidup yang jelas dalam dirinya untuk terus berjuang demi sebuah kejayaan.

“Penat lelah hidup adalah hutang yang perlu di bayar demi sebuah kejayaan yang luar biasa. Saya buat demi redha Allah, tetap bangun walau tewas berkali-kali.

“Juga memberi manfaat pada orang lain. Jika tak mampu jadi yang terbaik, Jadilah manusia yang baik-baik .InsyaAllah, suatu hari nanti akan berjaya.”

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Dari Bazar Ramadan Kini Katering, Bisnes Air Balang Sukses, Wanita Ini Luah Syukur