Sering kali kita sebagai ibu ayah berhadapan rasa serba salah bila anak-anak sudah mula meminta untuk memiliki telefon bimbit seawal usia di sekolah rendah.

Hendak dituruti hajat mereka, bambang pula dengan kesan buruk terhadap penggunaan gajet yang boleh menyebabkan ‘ketagihan’. Jika tidak dibelikan, menyebabkan mereka ‘ketinggalan’ pula berbanding teman-temannya.

Berdepan dengan situasi ini, bintang bola sepak dunia Cristiano Ronaldo mendedahkan dia masih belum memberikan anak lelakinya Cristiano Jr telefon bimbit kerana tidak mahu anaknya obses dengan teknologi pada usia yang masih muda.

Pemain bola sepak, 36, bercakap mengenai kesan teknologi di Plaza Al Wasl di Dubai selepas merangkul anugerah Penjaring Terbanyak Sepanjang Masa Globe Soccer.

Dia mengakui generasi muda masa kini mempunyai pertalian yang lebih besar dengan gajet.

“Sudah tentu ia banyak membantu. Ia membantu saya dan orang di sini, seluruh dunia, dan saya fikir kita perlu memanfaatkannya tetapi kita tidak seharusnya obses dengannya.

“Sebagai contoh, saya boleh memberi anda gambaran kecil. Anak sulung saya akan berusia 12 tahun tidak lama lagi dan dia asyik bertanya kepada saya beberapa kali, “Ayah, boleh saya dapatkan telefon, boleh saya ada telefon, boleh saya ada telefon.”

“Saya katakan kepadanya, “Cristiano, anda mempunyai masa ”

“Saya juga tahu bahawa generasi muda ini selangkah di hadapan usia mereka jadi saya bersetuju bahawa kita perlu mengambil kesempatan daripada itu tetapi tidak menjadi obses tentang teknologi.

“Beri mereka tetapi dengan tempoh masa, bukan memberi mereka sepanjang masa. Saya rasa itulah perkara utama yang perlu dilakukan”ujarnya.

Utamakan Pendidikan 

Pada 2017, Ronaldo juga menolak permintaan anaknya untuk telefon, mengatakan dia tidak mahu memberinya tanggapan bahawa mudah untuk mendapatkan apa sahaja yang dia mahukan.

“Ada satu hari itu, Junior meminta saya iPhone bagi memudahkannya untuk menghubungi saya, tetapi saya tidak menolaknya. Kalau dia nak hubungi saya, saya suruh dia menghubungi melalui nenek dia sahaja.

“Saya ingin menerapkan pemikiran kepada anak saya bahawa bukan mudah untuk mendapatkan apa sahaja yang dia mahukan. Pendidikan adalah perkara terbaik yang boleh saya berikan kepadanya,” ujarnya.

Sumber : Daily Mail

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club