Siapa yang tak Kenal dengan susuk tubuh bernama Puan Sri Normala Samsuddin. Setiap kali berkongsi gmbar atau video pasti mendapat perhatian ramai.

“Petua Menarik, Tak Membazir Lepas Ni.” Normala Samsuddin  Buat Kompos ‘Sempoi’ Guna Sisa Makanan Raih Perhatian!Terbaru, beliau telah berkongsi satu video yang menunjukkan cara membuat kompos ‘semp0i’. Kompos adalah bahan organik yang telah terurai, dikitar semula sebagai baja dan pinda tanah.

Menariknya baja kompos ini hanya menggunakan sisa lebihan makanan yang telah basi.

“Petua Menarik, Tak Membazir Lepas Ni.” Normala Samsuddin  Buat Kompos ‘Sempoi’ Guna Sisa Makanan Raih Perhatian!Rupa-rupanya, ramai yang tidak tahu bahawa sisa makan juga boleh dijadikan kompos. Hingga kini video oleh Puan Sri Normala telah mendapat lebih 1,300 tanda suka oleh warga maya sejak dimuatnaik ke Instagram.

“Petua Menarik, Tak Membazir Lepas Ni.” Normala Samsuddin  Buat Kompos ‘Sempoi’ Guna Sisa Makanan Raih Perhatian!

“Ada yang minta saya share macamana nak buat kompos sempoi hasil dari bahan makanan basi, isi ayam, ikan, daging dan segala yg tak boleh makan, asingkan plastik dan getah.

“Bahan-bahan ~ Baldi lama, lubang kan di bawahnya, gali sedikit dan letak di tanah… tepi pokok. Sekam padi bakar- mengompos makanan selama 2 bulan. Tidak berbau.

IKLAN

“Petua Menarik, Tak Membazir Lepas Ni.” Normala Samsuddin  Buat Kompos ‘Sempoi’ Guna Sisa Makanan Raih Perhatian!“Daun kering ~ bertindak sebagai bahan pembakar dengan cepat. Kalau paling sempoi lagi, nak cepat dan takda baldi… gali lubang 1 kaki tanam makanan basi tersebut di bawah pokok, bukan pangkal pokok.

“Petua Menarik, Tak Membazir Lepas Ni.” Normala Samsuddin  Buat Kompos ‘Sempoi’ Guna Sisa Makanan Raih Perhatian!

“Selamat mencuba…. Allah sayang kita kalau kita sayang makanan, rezeki yg rosak. Kita jangan bazir, pulangkan semula ke bumi, InsyaAllah hasilnya membawa berkat.

IKLAN

Sumber: normalasamsudinofficial