Lagu Casablanca nyanyian Nuha Bahrin dan Naufal Azrin, boleh dikatakan begitu mendapat penerimaan baik daripada pendengar. Ramai yang menggemarinya.

Namun sebalik tularnya lagi itu, seorang guru yang dikenali sebagai Zack Kirana menegur kesalahan perkataan yang digunakan oleh penulis lirik dalam lagu tersebut.

Cikgu Stress sebab cikgu suka lagu ni…..tapi imaginasi merosakkan segalanya.

Menurut cikgu Zack, untuk jantung perkataan yang seharusnya digunakan adalah ‘degup’ bukannya denyut. Tambah cikgu Zack lagi, dia mengaku bahawa penulisan kreatif ada sedikit kebebasan untuk melakukan ralat dalam tatabahasa.

“Denyut Jantung?”- Stress Lagu Viral Salah Hukum Tatabahasa, Cikgu Ni Betulkan Dengan Fakta!

Akan tetapi, netizen perlu tahu yang langgar itu hukum tatabahasa yang tidak boleh dibayangkan. Sebagai contoh, kata sendi nama ‘di’. Ada lirik lagu yang tulis di hari raya. Sepatutnya kena tulis pada hari raya.

Sebab ‘di’ kita tak dapat bayangkan, jadi tak ada masalah. Contoh lain, sepatutnya mencintai tapi ada yang buat jadi menyintai.

IKLAN

Tapi kalau yang melibatkan kata nama dan juga kata kerja, perkara yang boleh kita bayangkan kalau kita salah pilih perkataan itu dia akan bagi bayangan yang berbeza kepada jalan cerita lagu tersebut.

Saya tak boleh bayangkan jantung dia berdenyut macam mana.

@zackkirana27 DENYUT JANTUNG atau DEGUP JANTUNG? Cikgu stres sebab cikgu dah tersuka lagu ni tapi imaginasi merosakkan segala-galanya. #fyp #fypシ #denyutjantungkuberdebar #cikguzackkirana #zackkirana #casablanca ♬ original sound – zack kirana

Di ruangan komen, rata-rata netizen terhibur melihat video yang dikongsikan cikgu Zack. Bahkan ramai juga mengucapkan terima kasih kerana cikgu Zack telah berkongsi ilmu dan boleh diguna pakai oleh semua lapisan masyarakat.

“Denyutan nadi degupan jantung”

“Fuh explanation A+ 😂”

IKLAN

“Alhamdulillah ada yg betol kan.Ingat aku sorang je rasa denyut tu x kene😂😂😂”

“setuju dgn ni cikgu🥺”

ARTIKEL MENARIK :Ditipu Agensi. Berhabis RM76K Nak Pergi Haji, Namun Suami Isteri Ni Terkandas Di KLIA!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki 30 Hari Guna Kereta Bersama Anak Beranak!

IKLAN

Baca Ini Juga :“Mahu Lihat Anak Jadi Doktor…” Lisa Selesa Tak Libatkan Anak Dalam Dunia Seni!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Denyut Jantung?”- Stress Lagu Viral Salah Hukum Tatabahasa, Cikgu Ni Betulkan Dengan Fakta!

Jika berminat boleh juga sertai event lawatan ke Escape secara virtual pada 6 Ogos ini. Bukan itu sahaja, malah banyak lagi aktiviti menarik menanti anda. Jadi jangan lepaskan peluang, segera hubungi nombor yang terdapat di dalam poster atau klik DI SINI

“Denyut Jantung?”- Stress Lagu Viral Salah Hukum Tatabahasa, Cikgu Ni Betulkan Dengan Fakta!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI