Buat kita yang biasa menanam pokok di dalam pasu mesti sudah biasa dengan campuran tanah yang perlu digunakan untuk pastikan pokok dapat hidup dengan subur. Maklumlah jika tanah yang digunakan tidak sesuai dan kurang berkualiti, hasilnya tanaman juga tidak menjadi elok.

Salah satu yang biasa dan kerap digunakan dalam campuran tanah adalah cocopeat atau sabut kelapa. Ia kerap digunakan kerana ada beberapa ciri yang menjadikannya istimewa antaranya kos yang rendah, bebas dari penyakit tanah dan yang penting sifat cocopeat ini mampu memegang air dengan baik.

Meskipun cocopeat ini mudah didapati di nursery tapi tahukah anda sebenarnya anda juga boleh hasilkan sendiri ini seperti mana yang dikongsikan oleh Razak Adom di group facebook Berkebun D Rumah.

Buat Sendiri Cocopeat

Sesiapa yang ingin buat cocopeat ini sesuai untuk yang berani, sukakan cabaran dan DIY. Tidak sesuai kepada yang penakut dan mudah melatah.

Bagi sahabat-sahabat yang banyak kelapa atau sabut di rumah, boleh lah cuba. Daripada sabut tu dibakar, lebih baik dimanfaatkan. Memang cocopeat tak mahal sangat pun, saya cuma berkongsi idea untuk manfaatkan sember yang ada.

Langkah 1 : Rendam sabut dalam 10-20 minit, supaya sabut dalam keadaan sedikit basah. Tujuannya supaya leraian sabut nanti lebih berat dan kurang beterbangan.

Langkah 2 : Potong sabut bersaiz 3-4 jari

Langkah 3 : Potong-potong melintang dengan grinder mata pemotong besi, hingga ke kulit keras. Tujuannya untuk memotong sabut kasar supaya tidak bergumpal nanti. Dan memudahkan kerja memesin.

Langkah 4 : Pegang sabut dengan kemas. Tarahlah sabut dengan mesin kukur kelapa. (Jangan gunakan mata baru, kerana matanya masih kasar, sabut mudah terpelanting)

IKLAN

 

Ini hasilnya dan selamat mencuba.

Sumber : Razak Adom 

ARTIKEL MENARIK :Ditipu Agensi. Berhabis RM76K Nak Pergi Haji, Namun Suami Isteri Ni Terkandas Di KLIA!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki 30 Hari Guna Kereta Bersama Anak Beranak!

Baca Ini Juga :“Mahu Lihat Anak Jadi Doktor…” Lisa Selesa Tak Libatkan Anak Dalam Dunia Seni!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Jika berminat boleh juga sertai event lawatan ke Escape secara virtual pada 6 Ogos ini. Bukan itu sahaja, malah banyak lagi aktiviti menarik menanti anda. Jadi jangan lepaskan peluang segera hubungi nombor yang terdapat di dalam poster di bawah atau klik DI SINI