Berpindah ke rumah baru dibeli, siapa yang tak teruja bukan? Itulah saat yang cukup dinanti-nantikan. Bermula sejak hari pertama menandatangani perjanjian jual beli dengan pihak pemaju hinggalah hari mendapat kunci di tangan.

Namun sebelum seisi keluarga berpindah masuk ke kediaman tersebut, sebenarnya banyak perkara perlu disediakan.

Bingung juga dibuatnya, apatah lagi memikirkan kos yang perlu dibelanjakan untuk menghias kediaman agar menjadi ruang paling selesa untuk seisi keluarga. Pastinya rumah idaman bukan sahaja perlu selesa malah nampak cantik dekorasinya.

Jadi apa kata anda baca perkongsian daripada Mardhiah Syazwani berkongsi pengalamannya sebelum masuk rumah baru.

Checklist & kos masuk Rumah Selangorku atau rumah pertama

 

Saya nak share checklist dan kos untuk masuk rumah terutamanya rumah baru. Saya share dari pengalaman saya. Ini merupakan rumah pertama kami, jadi saya menuntut ilmu dari family saya. Saya share untuk sesiapa yang masih buntu nak mula dari mana dan apa perlu buat.

Ini antara checklist & kos untuk masuk rumah :
1. Bayar booking, lawyer & developer
Pada awal selepas confirm beli rumah, anda perlu bayar booking (depends pada perumahan). Macam saya perlu keluar RM1000 untuk booking, RM4000 untuk lawyer & developer (SNP, Legal fees etc)

2. Upah Pemeriksaan Kerosakan Rumah (Check Defect)


Untuk rumah baru sangat normal untuk ada kerosakan atau defects. Ini adalah penting untuk sesiapa yang masuk rumah, sebelum buat apa-apa check dahulu kerosakan rumah. Boleh upah orang untuk check defects, kos around RM200-RM300. Macam saya alhamdulillah tak banyak sangat defects dan suami buat sendiri

3. Wiring
Semua rumah akan ada suis yang disediakan developer. Jadi yang ini saya share untuk wiring tambahan. Perlu buat semua pindah masuk rumah sebab kerja wiring ni agak kotor dan ada tebuk-tebuk lubang. Anda perlu kira alat eletrik untuk anda guna di setiap tempat. Macam saya tambah banyak di bahagian dapur. Dapur ada banyak barang elektrik seperti periuk nasi, blender, air fryer, penapis air, mixer, blender dan lain-lain
Kos untuk penambahan soket dalam satu rumah RM1500 (Penambahan sebanyak 20 suis & suis )

4. Lampu kipas & suis
Lampu & kipas kebanyakkannya saya beli di Shopee. Harga di Shopee lebih murah berbanding di kedai. Jadi sebelum masuk rumah anda perlu sediakan check list berapa banyak lampu dan kipas perlu beli. Senang nak buat budget
Tracklight : https://shp.ee/3jaeh2m
Kipas Deka : https://shp.ee/3yy8d4m
Downlight (ceiling) : https://shp.ee/wptqn2m
Lampu gantung (hallway) : https://shp.ee/qphq9ca
Lampu modern di area meja makan : https://shp.ee/49h4r87
Kipas dinding dapur : https://shp.ee/fcem3mz
Kos lampu & kipas : RM1000

5. Grill
Grill ada yang pasang, ada yang tak pasang. Tapi untuk tujuan keselematan, saya sarankan anda untuk pasang grill. Kos tak terlalu mahal kalau dibandingkan dengan keselamatan keluarga. Saya ambik warna putih & ikut specs yang developer tetapkan (Rumah Selangorku).
Kos grill satu rumah : RM1800

6. Kitchen cabinet
Sebelum nak buat kitchen cabinet, suami saya lukis dan jadikan model 3D terlebih dahulu mengikut saiz kelebaran dapur. Seterusnya buat pemilihan warna & material. Kami pilih warna kelabu & material formica.

Saya difahamkan material formica ni tahan air & kosnya mahal sikit berbanding melamine. Sebab nak buat dekat sinki & banyak guna air dekat situ. Saya fikir nak pakai lama jadi kami spend sikit duit untuk bayar lebih.

Untuk table top kami pilih quartz stone design marble grey. Dapur kelebaran 5x9ft kos RM10,000.
Untuk yang mencari contractor untuk kitchen cabinet, partition, sliding door, rak kasut boleh contact : https://www.instagram.com/eshh.home

7. Langsir
Langsir bagi saya perlu sebab privacy dan anda perlu masukkan dalam budget. Saya buat tempahan untuk satu rumah. Dia datang rumah ukur dalam masa 3 hari dia datang semula untuk pasang. Sangat mudah & jimat masa. Kos keseluruhan RM1000
Boleh contact Andy Low Curtain : https://www.andylowcurtain.com/

Untuk budget yang rendah bawah RM200, jangan risau Shopee ada banyak langsir yang berkualiti & harga sangat murah. Saya listkan beberapa seller di bawah :
Seller 1 : https://shp.ee/y46g3pm
Seller 2 : https://shp.ee/5qvdtvm

IKLAN

8. Peti ais & mesin basuh
Peti ais saya masukkan juga dalam budget sebab nak beli makanan basah untuk masak. Saya beli jenama Sharp 400liter berharga RM1500. Mesin basuh front load memandangkan kami nak buat decor sikit atas mesin basuh. Jenama Toshiba RM1088
Peti ais saya beli di Aeon Big Alamanda
Mesin basuh Toshiba : https://shp.ee/4jth96m

9. Bayaran Lori pindah
Lori pindah jangan dilupakan dalam kos masuk rumah sebab bagi saya dia diperlukan. Rumah kami sebelum ni size soho kecil je jadi kami hanya ambil 1 tan lori. Barang kecil-kecil guna kereta sahaja. Saya ambil Lalamove sahaja senang bagi saya.
Kos Lalamove RM300-400

Ada juga beberapa perkara untuk anda sediakan untuk masuk rumah. Ada yang penting, ada yang boleh beli kemudian. Saya listkan dibawah untuk rujukan korang.

Optional
– Lantai SPC/Vinyl
– Hiasan dalaman
– Aircond
– Cat rumah
– Ceiling plaster
– Tinted
– Hood & Hob (Penyedut asap & dapur masak)
– Barang elektrik yang lain seperti oven, microwave
– TV cabinet & TV

Ini sahaja pengkongsian saya & saya tulis ini berdasarkan pengalaman saya. Harap checklist ini dapat membantu sesiapa yang nak masuk rumah baru. Mungkin ada yang saya terlepas boleh share di ruangan comment.

Sumber : Diha

Jom tonton video menarik adik-adik Bintang Kecil di Scream Park Sunway Lagoon.

IKLAN

Lagi video menarik berkenaan pilihan peralatan dapur yang memudahkan kerja kita di dapur. Sila tonton.

ARTIKEL MENARIK : DIY Rak Tinggi Di Dinding Untuk Tambah Ruang Simpan Barang. Praktikal & Jimat Ruang!

Baca Ini Juga :Rupanya Kalau Ada Ekzema Bukan Makanan Laut Je Kena Pantang, Tapi 12 Jenis Sayur & Buah Ni Juga!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club