Sebagai seorang suami, pasti akan berada dalam keadaan serba salah antara kerjaya dan juga tanggungjawab dalam keluarga.

Kadang kala terpaksa melepaskan sesuatu demi kepentingan yang lain yang turut sama pentingnya untuk keluarga.

Seperti yang berlaku pada seorang pemuda di Sabah, Exly Jailon, selepas pulang dari tempat kerja, dia telah menemui isterinya terbaring kaku tidak bernyawa dalam bilik, bersebelahan dengan bayi mereka yang baru lahir kerana menangis kelaparan.

“Saya tidak tahu dari jam berapa isteri sudah kehilangan nyawa. Anak kami meraung menangis kelaparan. Sakit bila kehilangan orang tersayang. Kejadian ini tidak akan berlaku jika permohonan cuti saya diluluskan,” katanya.

Difahamkan, Exly yang bekerja sebagai pemandu penghantaran bekalan barang syarikatnya ada membuat permohonan cuti lama untuk menjaga dan membantu isteri menjaga anak pertama mereka. Malangnya, permohonannya itu ditolak dan hanya dibenarkan cuti selama dua hari sahaja.

IKLAN

Exly tiada pilihan dan terpaksa akur dengan keputusan itu walaupun tidak begitu reda. Sehinggalah pada hari kejadian, alangkah terkejutnya apabila dia mendapati isterinya sudah meninggal dunia, tanpa menjelaskan punca kematiannya.

“Bayangkanlah, balik-balik dari kerja, isteri sudah tidak bernyawa. Anak yang baru berusia empat hari menangis kelaparan di sisi ibunya yang sudah kaku tidak bernyawa.

“Saya bermati-matian bekerja dengan syarikat ini tetapi kerana itu jugalah bila saya balik dan buka pintu, nampak isteri sudah keras tidak bernyawa.

IKLAN

Di Suruh Bekerja Sewaktu Isteri Mahu Bersalin. Suami Temui Mayat Isteri Bersama Anak Yang Baru 4 Hari Dilahirkan

“Semasa isteri saya bersalin, mereka juga suruh datang bekerja. Bila isteri dah meninggal, senang pula mereka kata turut bersedih di atas pemergian isteri saya,” katanya.

Selepas kematian isterinya, Exly dan keluarganya berkabung. Dalam masa yang sama, pihak syarikat pula bertindak memotong gaji Exly selama 13 hari. Sedangkan pada ketika itu, dia sangat memerlukan wang untuk menguruskan anaknya yang masih kecil.

IKLAN

Tindakan majikan Exly telah mengundang kemarahan warganet dan meminta Exly untuk mengambil tindakan sepatutnya di Pejabat Buruh.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Di Suruh Bekerja Sewaktu Isteri Mahu Bersalin. Suami Temui Mayat Isteri Bersama Anak Yang Baru 4 Hari Dilahirkan