mengasingkan tempat tidur anak dengan ibu bapa memerlukan kaedah yang terbaik, kerana ada antara anak yang sukar berbuat demikian.

Lebih-lebih lagi mereka semakin membesar, jadi tidka elok dibiarkan tidur bersama ibu bapa lagi.

Demikian juga dengan pasangan Hanis Zalikha dan Hairul Azreen yang baru-baru ini cuba melatih anak mereka, Yusof Iskandar supaya tidur di katil sendiri.

Menurut Hanis, ia berikutan dirinya yang mengalami masalah saikit belakang. Menerusi catatannya di instagram, Hanis memuji sikap Yusof yang tidak membantah apabila diminta berbuat demikian.

Yusuf dah betul-betul tidur dekat katil dia and tak meleser dekat Mommy Daddy dah. Semuanya terjadi apabila, ingat tak lower back pain Keknis alami hari tu, yang suspected sciatica tu? Ya Allah sakit dia sampai nak jejak kaki ke lantai pun nangis2 mintak tolong suami. Tapi lepas dapat banyak cadangan, bila jumpa doctor dia recommended buat physio.

“Di samping tu kita cari alternatif lain dan look into chiropractor. Chiropractor ni yang lipat lipat badan kita pastu crack crack kan tulang tu lol. Memang macam scary tapi lagi scary kalau sepanjang pregnancy takleh jalan jadi ku gagahi jua. Tak semua chiropractor buat untuk wanita mengandung jadi kena call and ask.

IKLAN

Menurut Hanis, awalnya Yusof seakan merajuk aoabila diterangkan oleh Hairul supaya tidak tidur berdekatan ibunya, namun dia tidak membantah. Sebaliknya Yusof hanya mendiamkan diri.

So back to Yusuf, waktu Mommy sakit sangat tu, Daddy explain dekat dia dengan nada yang sangat sangat tegas, “Yusuf Mommy is in pain. You cannot touch her. You cannot sleep close to her ok?”. Dia macam termerajuk tapi dia tak berani nak ekk atau nak ukk bila Daddy dia yang cakap ?

IKLAN

Mulai dari hari tu terus bila dia nak tidur sekatil je Mommy akan cakap “Yusuf, Mommy is in pain”. Dia pun terus baring diam diam kat katil dia. Sambil ditemani Bujibu. Setiap malam. Pastu Mommy pun dah baik padahal buat satu sesi je, baguslah chiropractor, bila buat tak seram and complicated pun sebenarnya.

“Dan yang penting sleeping arrangement dah setel untuk menanti kelahiran baby. Walaupun bila bangun nampak lah Yusuf cuba nasib melepasi border tu ?? I love you my son, you’re gonna be a big brother soon,” tulis Hanis di kapsyennya.

https://www.instagram.com/p/BswsgMjB1iW/?utm_source=ig_web_copy_link