“Minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.“

Sejak perintah kawalan pergerakan, ramai antara kita setiap hari memasak di rumah. Ada yang sehingga 3 atau 4 kali memasak hidangan untuk keluarga.

Namun pastikan penyediaan makanan adalah sihat dan selamat untuk kesihatan ahli keluarga.

Menerusi perkongsian FB, Dr Zubaidi Hj Ahmad, menyentuh perihal penggunaan minyak masak dikalangan kita.

Beliau memberi nasihat bahawa untuk menjaga kesihatan, salah satunya tidak menggunakan minyak masak secara berulang kali.

Ikuti perkongsiannya.

JANGAN GUNA MINYAK MASAK BERKALI-KALI

Doktor Ini Jelas Sebab Tak Boleh Guna Minyak Masak Berulang Kali.

Minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari dua atau tiga kali untuk menggoreng.Yang terbaik menggunakannya hanya sekali.

IKLAN

Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Kebanyakan kita tidak membuang minyak yang telah digunakan dan menggunakanya lagi beberapa kali sebelum dibuang.

Selain itu dalam kajian yang pernah dilakukan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia, ke atas 19 jenama minyak masak mendapati bahawa kebanyakan minyak dalam peket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Oleh itu masyarakat diingatkan agar berhati-hati menggunakan minyak masak dalam peket 1kg. Sebagai langkah selamat, gunakan minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja.

MINYAK MASAK ADA LABEL SIRIM

Doktor Ini Jelas Sebab Tak Boleh Guna Minyak Masak Berulang Kali.

IKLAN

Selain daripada itu, elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah.

Fenomena ini akan menyebabkan pengguna lebih terdedah kepada risiko untuk memakan minyak yang telah dikitar semula.

Bagi mengelakkan kemudaratan kesihatan, masyarakat mestilah mengurangkan tabiat makan makanan yang digoreng di luar rumah kerana dibimbangi peniaga menggunakan minyak masak yang dikitar semula kerana berharga murah dan dapat mengurangkan kos.

Selain itu, dengan cara ini, bukan sahaja dapat menjamin kesihatan tubuh dan minda, malah perkara utama adalah makanan yang dinikmati dijamin berkualiti dan halal.

Rumusannya, mana-mana minyak masak boleh digunakan selagi ada label SIRIM untuk menjamin kesihatan kita. Jangan gunakan minyak masak berulang kali. Minyak yang dikitar semula hanya sesuai dijadikan biodisel untuk bahan bakar.

IKLAN

PUSAT RACUN NEGARA PUN BERI AMARAN

Sementara itu, menurut sumber laporan media cetak juga membincangkan bahaya pengunaan minyak masak secara kerap.

Doktor Ini Jelas Sebab Tak Boleh Guna Minyak Masak Berulang Kali.

Amaran! Minyak Masak Menjadi Racun Kalau Diguna Berkali Kali

Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali. Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Alert info kesihatan ini. Jangan pandang remeh. Semoga kita semua cakna tentang hal ini.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad