Bila tiba hari raya, pastinya seronok dapt berkumpul ramai-ramai sambil berborak dan makan-makan. Yang dah lama tak jumpa waktu inilah nak eratkan kembali hubungan kan. Tak kisahlah saudara mahupun teman.

Bagi yang memiliki anak kecil, kena hati-hati.Dalam ramai-ramai begini pasti akan ada yang  mahu mendukung, memegang dan sebagainya. Nak nak lagi jika anak kecil tersebut comel dan gebu. Lagi la ramai yang nak kerumun kan.

Tetapi ibu-ibu kena alert, bimbang nanti anak kecil itu tededah kepada bahaya terutama sekali kesihatannya. Maklum la kan masih kecil.

Kena baca perkongsian Dr Taufiq Razif kenapa tidak sesuka hati menggomol atau mencium anak kecil. Dan yang lebih penting, tak payah sesuka hati nak suap makanan  kepada anak tersebut. Jom baca ni!


Pernah sekali tu saya nampak tuan rumah duk suap suap anak tetamu dia. Ya Allah. Bahaya betul!

Ni ada 5 benda yang kita tak boleh buat kat anak orang terutama sekali bila ziarah ataupun beraya kat rumah orang nanti.

1. Jangan Suap Anak Orang

▪ Kita tak tahu penyakit dan background anak orang. Entah-entah anak orang tu ada alergik teruk ke, eczema ke, G6PD deficiency ke

▪ Tahu tak kalau tersalah suap kacang parang kat anak yang ada G6PD deficiency ni anak tu boleh tiba-tiba jadi lemah, kencing jadi pekat, pernafasan jadi laju dan sampai tahap kena admit ward tau

2. Jangan bandingkan result peperiksaan anak anak

▪ Tanya result sambil puji dan bagi semangat ok lagi tapi kalau kita banding bandingkan tu memang boleh membuatkan tuan rumah ataupun tetamu berkecil hati

▪ Ada anak tu memang jenis Late Boomers. Banyak je anak-anak yang UPSR, PMR/PT3 dan SPM cukup cukup makan je pun tapi bila masuk Universiti dia lah yang jadi top student.

IKLAN

3. Jangan Perlekehkan Tetamu Kecil

▪ Walaupun anak-anak ni mungkin datang beraya hanya untuk dapat duit raya jangan sekali kali kita rendah rendahkan mereka

▪ Anak kecil juga ada harga diri dan maruah yang perlu kita jaga. Inilah nanti yang membentuk ‘self confidence’ dan ‘self esteem’ mereka suatu hari nanti

4. Jangan Marah Anak Orang Secara Berlebihan

IKLAN

▪ Kadang kala tu memang ada anak yang hyperactive meloncat ke sana ke sini sampai tahap pecahkan dan rosakkan barang tuan rumah

▪ Kita minta secara berhikmah kepada mak ayahnya untuk kawal anak anaknya sendiri kerana memang adab bertetamu adalah mak ayah kena kawal anak-anaknya sendiri daripada membuat tuan rumah gelisah dan marah

5. Jangan Cium Anak Orang Terutamanya Bayi Baru Lahir

▪ Sistem imun bayi baru lahir ni tak macam orang dewasa. Bayi cuma ada sistem imun yang sangat basic je

▪ Banyak kuman seperti herpes simplex virus pada orang dewasa yang boleh mengancam nyawa si bayi.

▪ Banyak je kes bayi dicium orang dewasa sampai kena mouth sore, masalah pernafasan hinggalah kepada jangkitan otak!

Ramai sangat mak ayah yang belum tahu tentang benda ni. Tolong bagitahu mak ayah dan orang luar sana yang belum tahu ye.