Sekarang ni ramai pasangan muda memilih untuk menamatkan zaman bujang mereka dengan cepat. Mungkin sudah sampai jodoh mereka, atau mengelakkan dari berlaku sesuatu yang tak diingini atau menjadi topik bualan orang ramai.

Tapi… Dalam melayari bahtera perkahwinan, tak semuanya indah. Bila dah disatukan, masing-masing perlu terbuka hati dengan menerima seadanya segala perihal pasangan. Jom semak 5 fasa perkahwinan yang pasangan muda khususnya perlu tahu supaya tidak berlaku sebarang hal yang tidak diingini berlaku.

POWER STRUGGLE IN MARRIAGE

Rasa nak share bila tengok keratan akhbar ni. (Ya, kami masih beli surat khabar untuk pelbagai tujuan di rumah. Contoh : alas nak duduk kat dapur masa potong siput sedut😅)

Sedikit perkongsian dari sharing yg saya dgr di Youtube Aiman Azlan bersama Dr. Harlina. Mereka mengupas tentang power struggle in marriage. Secara ringkasnya, dalam perkahwinan ada 5 fasa.

1. Fasa honeymoon/fanatic
– Fasa ini kita akan nampak yg indah2 saja pada pasangan. Kentut pun wangi la nak kata time ni. Kita ni mcm fan kepada pasangan kita. Semua benda kita suka. Fasa ni akan bertahan 6 bulan sehingga 1 tahun sahaja.

2. Power struggle
– Selepas fasa honeymoon, bermulalah fasa yg paling getir, iaitu power struggle ni. Fasa ni, kita mula nampak sedikit demi sedikit keburukan pasangan. Mereka bincangkan dalam sesi sharing tersebut, mmg kita akan tertanya pada diri sendiri “betul ke pilihan yg aku buat ni?”
– Fasa ini memerlukan toleransi dan kesabaran yang paling tinggi. Maka, pasangan yang tak lepas nak tempuh ujian di fasa ini, akan berpisah.

3. Stability
– Fasa ini, kita dan pasangan lebih stabil. Sebab masa ni dah kenal habis dah. Dah tahu perangai, baik buruk masing-masing. Dan dah tahap redha dan berlapang dada.

4. Komitmen
– Fasa ni, pasangan tu bersama sebab komitmen. Nak besarkan anak-anak. Nak tunggu anak2 kerja, kahwin. Dan pelbagai lagi, semuanya atas dasar tanggungjawab. Sebab itu, ada pasangan yg bercerai, walaupun dah berpuluh tahun kahwin, sebab dah lepas fasa komitmen ni.

5. Bliss
– Fasa ni merupakan fasa terakhir, di mana inilah pengakhiran yg bahagia. Pasangan yg sampai ke fasa ini, dah mencapai kebahagiaan, di mana mereka nak hidup bersama, walaupun tanpa apa-apa sebab. They just want to live together without any particular reason. 😊

IKLAN

————-

Nasihat untuk diri sendiri dan kawan-kawan:
1. Yg baru kahwin, anda baru berada di fasa pertama. Enjoy the moment. But, at the same time, jangan disangkakan perkahwinan ini manis sahaja.

2. Saya sama sekali tidak judge, urusan takdir, jodoh, ajal, maut semua ini urusan Allah. Tidaklah saya mengadili mereka yang berpisah dgn pasangan, sebab tak dpt nak cope dgn power struggle. Kerana faktor perpisahan itu banyak sebabnya. Terlalu banyak. Allah knows best. Kita ni manusia biasa je yg banyak sgt jahilnya. Banyak tak faham rahsia Allah. Tapi secara umum, saja nak share 5 fasa perkahwinan oleh Dr. Harlina bila ternampak paper ni.

3. Sungguh, jodoh ni rahsia Allah. Saya doakan sahabat-sahabat yg sedang mencari jodoh, dipermudahkan urusan. Dipertemukan jodoh yang baik baik. Lebih baik berkahwin lambat, berhati hati, daripada tergesa-gesa, dan terpilih orang yg salah. Moga dijauhkan. Nauzubillah.

IKLAN

Kalau ada yg nak share nasihat perkahwinan, dipersilakan. Moga dpt beri manfaat pada yang lain 😊

Sumber : Farhana Fakhira

Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!

Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!