Bila cakap bab berdiet untuk kurus, bunyinya macam mudah. Tapi ramai juga yang gagal melaksanakannya.

Di sini ada 11 cara diet yang bukan sahaja boleh turunkan berat badan, malah menyihatkan pula bila diamalkan.

Nak tahu caranya, jom baca perkongsian daripada Dr. Ezairy M.Sallih ini.


Ramai mengeluh sebab susah sangat hendak turunkan berat badan. Betul?

Apabila sudah turun, cepat pula naik beratnya. Tak konsisten. Motivasi untuk terus berdiet juga mudah hilang. Anda pernah rasa perasaan seperti ini?

Saya kongsi cara pemakanan dan diet terbaik yang membolehkan anda lebih mudah konsisten dengan diet harian. Jom ikut 11 langkah ini.

1.Makan sekurang-kurangnya tiga kali sehari (sarapan, makan tengah hari, dan makan malam); Penting untuk diingat bahawa makan malam tidak perlu diambil dalam kuantiti yang banyak. Dapat lima kali pun bagus.

IKLAN

2.Sebahagian besar pengambilan makanan harus terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Bahagikan hidangan makanan anda seimbang semua aspek termasuk ayam, ikan, kacang, telur, dan kacang.

3.Pilih makanan yang rendah lemak, kolesterol, garam (sodium), dan gula tambahan; lihat label item yang disenaraikan pada label makanan.

Doktor Ni Bagi 11 Cara Diet Untuk Kurus, Cantik &  Sihat. Kita Orang Perempuan Harus Cuba!

4.Saiz dan portion makanan; makan dalam kuantiti yang betul dan mencukupi untuk menghilangkan lapar saja dan kemudian berhenti makan. Tak perlu sehingga betul-betul kenyang.

IKLAN

Doktor Ni Bagi 11 Cara Diet Untuk Kurus, Cantik &  Sihat. Kita Orang Perempuan Harus Cuba!

5.Makanan ringan boleh diterima dalam kesederhanaan dan harus terdiri daripada makanan seperti buah, biji-bijian, atau kacang untuk menghilangkan kelaparan dan tidak menyebabkan kenaikan berat badan yang berlebihan.

6.Elakkan minuman manis dan bergula yang tinggi kerana kalori yang berlebihan dalam minuman tersebut.

IKLAN

7.Elakkan makan dalam kuantiti yang besar sebelum tidur untuk mengurangkan refluks gastroesophageal dan berat badan berlebihan.

8.Sekiranya seseorang marah atau tertekan, makan tidak akan menyelesaikan situasi ini dan boleh menyebabkan masalah menjadi lebih buruk. Kawal emosi anda adalah kuncinya.

9.Elakkan memberi ganjaran kepada kanak-kanak dengan makanan ringan manis; kaedah dan amalan sedemikian boleh menjadi kebiasaan seumur hidup mereka. Termasuk kita juga.

10.Gaya hidup vegetarian telah mula dipromosikan untuk gaya hidup sihat dan penurunan berat badan; vegetarian harus memeriksa dengan doktor mereka untuk memastikan mereka mendapat cukup vitamin, mineral, dan besi dalam makanan mereka.

11.Makanan yang dimasak akan memusnahkan bakteria-bakteria berbahaya dan patogen lain; jika anda memilih untuk makan makanan mentah seperti buah-buahan atau sayur-sayuran, ia harus dibasuh dengan air yang benar-benar bersih (selamat untuk diminum) sebelum minum atau memakannya.

sumber : Dr. Ezairy M. Sallih

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI