Usaha untuk menghentikan daripada virus covid-19  terus tersebar, umumnya kita semua perlu mengawal pergerakan dengan melaksanakan PKP secara berdisiplin.

Selain itu, kita juga diminta untuk meningkatkan amalan penjagaan kesihatan dan sekali gus mengamalkan gaya hidup sihat.

Pun begitu, bagaimana dengan perokok?

Untuk lebih jelas situasi tersebut, doktor ini kongsikan satu kisah yang diharapkan dapat menjentik hati kaum adam terutamanya buat mereka yang kita sayangi dalam keluarga untuk segera berhenti merokok.


“Doktor, pesakit bilik dekon spo2 drop!!”

Seperti yang dijangka. Aku tak tangguh terus berlari dengan gaya Usain Bolt.

“Prepare for intubation!”

Perokok Lebih Kritikal Keadaannya Jika Dijangkiti Covid-19. Dr Ni Jelaskan Sebabnya!

“Encik, oksigen dalam badan kurang sangat ni. Kita akan bantu dengan masukkan tiub pernafasan. Sebelum tu kita akan bagi ubat tidur. Encik ikut saya mengucap ya”

“Ashadu Alla Ilahaillah Wa Ashadu Anna Muhammadurasullulah…”

IKLAN

Kalimah syahadah dibisikkan ke telinga pesakit sebelum ubat tidur dimasukkan.
Perlahan. Tenang. Yang berada disitu mengharapkan rahmat dan bantuan Allah saja semata-mata. Kita hanya mampu berusaha.

Pesakit ini masih muda. Baru 34 tahun. Tiada sejarah penyakit cuma seorang perokok tegar. Tiada kontak rapat. Dikejarkan ke hospital kerana sesak nafas.

Pada mulanya diberi bantuan oksigen dari luar, nampak kandungan oksigen dalam badan masih stabil tetapi xray dada teruk. Kami syak kemungkinan besar pesakit dijangkiti covid-19.

Covid-19 akan melekat di ACE2 reseptor di paru-paru dan perokok mempunyai ACE2 reseptor yang sangat tinggi. Mereka akan mengalami jangkitan yang teruk jika dijangkiti covid-19.

Semakin banyak ACE2 reseptor, semakin banyaklah virus ini memasuki badan. Dalam masa yang singkat, pesakit akan sesak nafas dan keadaan ini dipanggil ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome).

“Puan ni isteri kepada En. K?”

IKLAN

“Ya,saya.”

“Saya doktor yang merawat suami puan. Kandungan oksigen dalam badan suami puan tadi terlalu kurang. Kami terpaksa masukkan tiub pernafasan.”

“Ya Allah. Boleh saya jumpa dia sekejap doktor”

Kelihatan sesekali dia menggosok perutnya yang sedang sarat mengandung.

“Maaf puan, tidak dibenarkan sesiapa pun jumpa pesakit. Kami syak suami puan dijangkiti Covid-19.”

Terus kelu. Tak tertahan-tahan air matanya menderu-deru meleleh dipipi.

IKLAN

Antara memikirkan untung nasib suaminya dan keadaan hari depan. Bagaimanalah mahu menghadapi situasi ini dalam keadaan sarat mengandung.

Benar, bukan mudah untuk berhenti. Bukan tak mahu berhenti. Dah berkali cuba tapi gagal. Terus kecewa dan berhenti untuk cuba lagi.

Tapi ingat lah yang kita ada isteri yang memerlukan kasih sayang seorang suami, ada bakal anak kecil yang dahagakan kasih sayang seorang ayah dan kita juga ada ibu bapa yang rindukan kehadiran seorang anak.

Kita perlu korbankan rasa kecewa dan putus asa untuk cuba terus berhenti merokok. Kita perlu korbankan rasa ketagih pada rokok. Kita perlu berkorban demi orang-orang yang paling kita sayang.

Kehadiran wabak ini sepatutnya dapat menginsafi semua perokok. Rebutlah peluang untuk berhenti merokok. Inilah masanya.

Ingat, paru-paru perokok adalah syurga buat virus ini.

Minta tolong kongsikan cerita ini pada yang masih merokok agar mereka berwaspada dan diberi kekuatan untuk berhenti merokok.

sumber : Dr Ahmad Samhan

-rokok itu hanya nikmat seketika tapi derita keakhir usia-

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI