Mencari idea untuk memberi gaya menarik pada ruangan rumah agar terlihat sedikit berbeza, apa kata anda gayakan hurricane lentern yang boleh dibuat sendiri dengan kos yang sangat bajet.

Cara untuk membuatnya telah dikongsikan oleh Hani Mynis dan ternyata sangat mudah  untuk menghasilkannya. Hendak lebih menarik, lakukan projek ini bersama anak-anak pada hujung minggu ini. Selamat mencuba!


“Ideanya nak buat benda alah ni sbb terinspired dgn “hurricane lantern” by SSF. Tapi tahu lah harga decor items kat situ tu boleh menangis haha. So why not buat sendiri je. Haha kalau kat SSF harga dia RM100++, version hani ni RM8 je kos nya.Jadilah kan. .”Hani Mynis

Bahan-bahan:

 

4 keping frame (RM 2.12 setiap satu)
Glue gun (nak guna gam gajah pun boleh, gam eco pun kuat juga)

Cara Buat :

  1. Cabut besi hitam (yang support cermin) tu dulu. Sbb x cantik kalau tak cabut guna pliers lebih mudah. Hati2 tajam juga benda alah hitam ni. Kalau nak spray paint bingkai, boleh buat selepas proses ni i.e sebelum next step (kat gambar sebelah)

 

IKLAN

2. Memandangkan dah cabut besi hitam penghalang cermin tu, kena gam cermin tu ke bingkai. Gam kemas2 supaya gam tu tak visible dari pandangan luar bingkai.

 

IKLAN

3.Ulang step sebelum ni untuk semua keempat bingkai, pastu cantumkan bingkai2 tu jadi segi empat (kuboid)


Tips:
Cari frame yg sisi nya bentuk empat segi dari melengkung ke apa. Susah nak gam bagi dia melekat together kalau melengkung.

Kalau kat eco xde frame cmni tp boleh je spray paint gold dulu

sumber : Hani Mynis