Bingung juga dibuatnya bilamana setelah sembuh Covid-19 dan telah pun habis tempoh kuarantin, namun masih tidak dibenarkan untuk bekerja oleh majikan disebabkan bila dibuat ujian PCR, tetap masih positif.

Lantaran itu, seorang pegawai kesihatan yang dikenali sebagai Mad Noor telah menjelaskan dengan penerangan yang paling mudah untuk difahami kenapa keadaan itu masih berlaku.

Menurutnya ujian tersebut sememangnya sangat sensetif dan mengesan kehadiran protein virus. Meski pun masih dikesan positif, namun mereka tidak bergejala atau menyebarkan Covid-19 kepada orang sekeliling.

Andaikan Saya Covid-19

Memberi gambaran lebih jelas, Mad Noor memberi analogi cukup mudah difahami, bayangkan dirinya adalah virus induk Covid-19 manakala rambutnya pula adalah gen virus tersebut.

Meskipun dia telah dihapuskan kerana pesakit sudah sembuh dalam jangka masa tertentu, tetapi sisa rambutnya masih ada ditinggalkan dalam tubuh individu terbabit.

Oleh itu mereka yang telah pulih akan kekal menunjukkan keputusan positif meskipun tidak bergejala atau penyebar aktif untuk tempuh masa tertentu. Lantaran itu tidak perlu buat PCR hingga 2 bulan!

Menjengah di ruangan komen, netizen memuji penerangan mudah yang dikongsikan oleh pegawai kesihatan tersebut. Walau bagaimana pun ada yang berasa kecewa kerana ada sesetengah majikan masih belum faham dan ini sekali gus menyukarkan untuk kembali bertugas walaupun hakikatnya tubuh badan telah pulih sepenuhnya.

“Betul. After 10days, virus dah x aktif dan dia dah x boleh menjangkiti. Tp, kalau test, mmg detected lg. cuma dah x boleh menjangkiti”

“Bagus explaination. boleh jadi lecturer. analogy tu bagus la”

“Betull tapi tempat kerja suruh buat pcr lagi lepas habis kuarantin. selagi tak negative, tak boleh masuk keja.  adehh dah malas bertekak dgn hr”

Sumber : Pak Cik Bakar Baharo

Selalu anak-anak tengok haiwan di buku atau tv je kan? Haa ni peluang anda untuk bawa seisi keluarga tengok secara VIRTUAL dengan sertai E-Keluarga Gader bersama kami.  Apa yang LEBIH SYOK, setiap penyertaan dengan bayaran RM30, anda layak menerima 1 TIKET FARM IN THE CITY secara PERCUMA!

Untuk keterangan lanjut boleh whatsapp http://www.wasap.my/60169647520

Jangan pandang ringan jika ada sebarang simptom tau! Lebih-lebih lagi yang membawa ke arah kanser. Jangan ambil mudah! Jom dengar perkongsian dari Dr Salmi Daraup tentang kanser serviks.

IKLAN

Jom saksikan juga video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini rupanya macam-macam aksesori ada untuk memudahkan kita memasak menggunakan airfryer.

ARTIKEL MENARIK : Disangka Beguk Rupanya Petanda Hidap Kanser Limfoma. Wanita Ni Berjuang Untuk Sembuh, Jadikan Inspirasi!

 

 

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club