Bawang putih memiliki bau yang agak kuat hingga terkadang mengundang rasa tidak selesa bagi sesetengah orang. Meskipun begitu,  bawang putih ini menjadi antara ramuan terpenting di dalam masakan. Malah tidak dapat dinafikan bila terhidu bawang yang sedang digoreng, aroma memang cukup menyelerakan!

Selain itu, sebagai mana semua ketahui bahawa bawang putih ini juga banyak mengandungi manfaat dan khasiatnya pada tubuh badan. Namun jika tidak diolah dengan baik semasa proses penyediaan makanan, khasiat bawang tersebut boleh berkurangan.

Oleh itu, ketahui bagaimana cara terbaik untuk kekalkan khasiatnya agar makanan yang dihidangkan untuk keluarga mempunyai khasiat yang terbaik. Ilmu bermanfaat ini telah dikongsi oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad.

 Tip Mendapat Nutrisi Yang Lebih Banyak Daripada Bawang 
  1. JANGAN potong bawang dan kemudian simpan di dalam bekas tanpa penutup ke dalam peti sejuk kerana ia boleh menyebabkan bawang-bawang tersebut diserang kulat!

 

 

2. HANYA potong bawang apabila mahu digunakan dalam masa 10-15 minit.

 

 

3. Jika ada lebihan bawang yang dipotong, RENDAM di dalam minyak kelapa atau minyak zaitun bagi mendapatkan nutrisi yang banyak.


 

 Ekstra Info : 

Seulas bawang putih mengandungi:

IKLAN

* 1.76 gm air

* 4 kalori

* 0.19 gm protein

* 0.1 gm serat

* 0.99 gm karbohidrat

IKLAN

* 0.03 gm gula

* 0.01 gm lemak

Bebas kolesterol atau lemak tepu.

Bawang putih juga mengandungi pelbagai mineral dan vitamin. Lebih menarik lagi jika diteliti fakta nutrisi, seulas bawang putih mengandungi 5 mg kalsium, 1 mg magnesium, 0.05 mg besi, 5 mg fosforus, 0.018 mg asid pantotenik, 0.037 mg vitamin B6 (pyridoxine) dan juga selenium. Malah, bagi setiap 100 gm bawang putih mengandungi 95 peratus B6, 52 peratus vitamin C, 21 peratus zat besi, 10 peratus zink, 18 peratus kalsium dan 26 peratus selenium.

 

 

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad