Sebenarnya tidak ramai yang tahu cara mencuci sayur dan buah-buahan dengan betul sehingga ada yang buat sambil lewa sahaja. Sedangkan ia boleh membahayakan kesihatan diri memandangkan setiap hari kita akan makan sayur dan buah-buahan.

Untuk itu, jom kita baca perkongsian daripada Dr Mazliana Mazlan ini untuk info bersama.

Sayur dan buah, antara makanan yang yang tinggi dengan racun perosak kalau kita tak bersih dan kendalikan dengan baik.

Ada masalah kesihatan datang dari bahan kimia merbahaya, yang ada pada sisa racun serangga dari buah dah sayur.

Saya kongsi, macam mana kita nak kurangkan semua ni dalam sayur dan buah yang anak-anak dan keluarga kita kena makan setiap hari.

  1. Basuh sayur dengan buah, dengan salah satu dari 3 bahan ni.

Garam.

Cuka.

Soda bikarbonat.

Campur salah satu, dengan larutan air. Kemudian rendam sekejap sayur dan buah. Biar dalam 12 minit macam tu, kemudian bilas.

Bila sayur dan buah dilalukan dengan air, 9 daripada 12 jenis sisa racun serangga yang ada boleh tersingkir.

Kajian lain ada yang kata, kalau kita rendam sayur dan buah dalam air soda bikarbonat selama 2 minit, ia dapat singkirkan lebih banyak sisa racun serangga berbanding hanya dengan lalukan air pada buah dan sayur dalam jangka masa yang sama.

Rendam 12 – 15 minit, dapat singkirkan terus semua sisa yang ada pada sayur dan buah.

Ada kajian lain pada 196 sampel kobis, strawberi dan tomato. Kalau gosok permukaan buah dan sayur macam ni, akan dapat singkirkan keseluruhan sisa radun serangga yang ada, berbanding hanya lalukan air.

Pun begitu, dengan cara basuhan apa yang kita buat sekalipun, sedikit sisa racun serangga mungkin akan ada pada zat sayur dan buah tersebut.

  1. Kurangkan sayur dan buah dari senarai Dirty Dozen

Dirty dozen adalah 12 jenis sayur dan buah yang disenaraikan oleh Environmental Working Group (EWG). Merujuk kepada sisa racun serangga yang ada pada sayur dan buah selepas dibersihkan dengan air.

Nombor 1 paling tinggi kandungan sisa racun serangga, dan nombor 12 paling rendah.

Mungkin untuk 12 jenis sayur dan buah dalam, kalian boleh cari yang organik. Pilihan yang lebih baik insyaAllah.

  1. Lebihkan sayur dan buah dari senarai Clean Fifteen

Juga senarai dari EWG, sayur dan buah yang paling kurang sisa racun serangga yang ada padanya selepas dibersihkan dengan baik.

Pun begitu, baby corn ada kemungkinan datang dari benih GMO, maka sebaiknya cari yang organik juga.

  1. Cari sayur dan buah organik

Sayur dan buah organik, bukan saja bermaksud ia tak gunakan racun serangga. Tapi banyak yang diambil kira, bermula dengan biji benih non GMO, kawasan tanah yang tak dicemari, baja organik yang tak ada bahan kimia merbahaya dan banyak lagi kriteria yang perlu disahkan oleh badan berkuasa seperti United State Department of Agriculture (USDA).

Boleh buat, yang mana sesuai dengan keadaan keluarga korang.

IKLAN

Tak semestinya kena cari yang organik. Tapi kalau sayur yang bukan organik, pastikan betul-betul kita bersihkan sayur tu, dengan salah satu dari tiga bahan yang saya kongsi. Kalau yang organik sekalipun, ada baiknya cuci bersih jugak.

Kita bukan je nak anak makan sayur dan buah yang sihat, tapi kita nak kurangkan jugak pendedahan pada saki baki racun serangga yang ada.

Sama-sama kita cuba k.

Sumber :Dr Mazliana Mazlan

Jangan pandang ringan jika ada sebarang simptom tau! Lebih-lebih lagi yang membawa ke arah kanser. Jangan ambil mudah! Jom dengar perkongsian dari Dr Salmi Daraup tentang kanser serviks.

Jom saksikan juga video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini bagi anda yang mempunyai airfryer. Rupanya macam-macam aksesori ada untuk memudahkan kita memasak menggunakan airfryer.

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club