Nama angkasawan pertama negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor tidak asing lagi dalam kalangan netizen memandangkan dia antara salah seorang tokoh yang sentiasa menjadi inspirasi buat rakyat Malaysia.

Malah, terkini menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Sheikh Muszaphar di laman Instagramnya, dia berkongsi berita gembira apabila anak sulungnya, Sophea Isabella yang berusia 11 tahun menjalani Pusat Genius Pintar Negara UKM yang merupakan sebuah program yang dikhaskan untuk pelajar pintar.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

Untuk memasuki pusat ini, murid-murid pintar perlu mengambil ujian bagi mengenal pasti dan dikembangkan bakat akademik mereka menerusi program yang dijalankan di pusat ini.

Seseorang murid yang ingin belajar di Kolej GENIUS@Pintar, UKM perlu lulus Ujian UKM1, UKM2 serta menyertai dan berjaya menamatkan program Perkhemahan Cuti Sekolah dan lulus ujian UKM3.

IKLAN

Dalam video tersebut, beliau menjelaskan anaknya telah melalui dua saringan UKM1 dan UKM3, kini sedang menjalani ujian UKM3.

Dia juga turut mendedahkan bahawa tidak menyangka anak sulungnya itu seorang genius. Namun mengakui Bella seorang yang telah menunjukkan potensi diri sejak bayi lagi termasuk boleh berjalan pada usia 8 bulan, boleh membawa usia 3 tahun dan mempunyai ingatan yang kuat.

Meluahkan rasa syukur dan bangga dengan pencapaian anaknya itu yang sentiasa dahagakan ilmu pengetahuan.

Beliau juga memaklumkan bahawa pada usia 2 tahun Bella turut mengikuti program Permata Pintar Wokshop. Nyata memang sejak kecil lagi Bella telah didik untuk melakukan penerokaan bagi merangsang mindanya.

 

IKLAN

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

WARGAMAYA BERI PUJIAN 

IKLAN

Dalam pada itu, meninjua di ruangan komen rata-rata memberi respon memuji kecemerlangan Bella. Malah ada yang juga yang meminta tip. Malah ada yang mengakui bahawa kecerdikkan anaknya adalah daripada IQ ibunya iaitu Datin Dr Halina Mohd Yunos.

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130! Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130! Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130! Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!  Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Dr Sheikh Muszaphar Tak Sangka Bella Genius, Rupanya Skor IQ Lebih 130!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI