Debaran menanti saat untuk melahirkan hanya bakal ibu yang tahu perasaan itu. Biar sudah berpengalaman beberapa kali melahirkan anak, namun debaran tetap ada.

Apatah lagi jika si ibu mempunyai masalah kesihatan sama ada uri di bawah atau kandungan songsang menyebabkan si ibu tak senang duduk.

Itu yang berlaku pada pelakon dan juga isteri kepada dato’ Fizz Fairuz. Menerusi Instagramnya, Datin Almy Nadia  memberitahu kandungannya yang kini memasui usia 36 minggu dalam kedudukan songsang.

Justeru, doktor memberi pilihan sama ada untuk dia melahirkan secara normal mahupun pembedahan.

“Harini g check up . Kandungan 36minggu 3 hari… doc ckp baby songsang.. minggu depan 37 minggu jumpa doc lagi,if baby tak duduk di kedudukan nya kena buat keputusan antara normal delivery atau potong perut jawapnya…

IKLAN

“DOAKAN saya dan baby sy berada dikedudukan yg betul yer semua.. jadi nerbes bila doc ckp nak kena bedah.. sbb 2 anak sy normal delivery.. jadi klu boleh taknak la nak kena bedah2 ni.. ???… doakan sy agar selamat semuanya ya.. (pic tak ada kaitan ap2,abaikan yg depan tu),” tulis Almy lagi.

IKLAN

Para pengikut di instagramnya turut berkongsi pengalaman mereka selain mendoakan semoga dipermudahkan urusan Almy sehingga selamat bersalin kelak.

jumahamzah Ada cara tu @fizzalmynak bg putar balik kedudukan..semasa sujud dlm solat biar lama ckit sambil baca doa songsang (try google)..saya x brp ingt doanya…sesudah solat, amalkn berckp dgn baby “baby..baby..baby pusing la balik ke kedudukan baby yg asal yer. Baby anak yg baik,kan.Jangan sakitkan & susahkan ibu/mummy yer”

nasirsuliza Klu saya dulu bby 4 5 bln dktor ckp songsang..so mak bidan ckp pg2x sujud bby akn pusing kedudukan..tp kak amy dh 37 mggu x leh dh wt gtu..xpe kak operate jnji dua2x selamat..aminnn

nuratiqahbthamzah Saya mngalami masalah yg sama cm akak.Baby saya jgk songsang dan terpaksa di bedah.oleh kerana saya tetap bertekad xnak di bedah..sy mncari beberapa dokter yg boleh tlg lahirkn scara normal.Dr.Tokha Muhamad..Regency Johor.Akak boleh cuba.sebab beliau antara dokter yg berani dan sangat pakar.Alhamdulilah dengn izin tuhan & kpakaran beliau anak sy dilahirkn scara normal walauoun kduduknnya tetap songsang..semasa melahirkn.Alhamdulilah

fhazidaghani cuba sujud lama2 sis..ramai kwn sy amal kan baby berpusing balik..in shaa Allah..ape2 smoga slamat kedua2 nya..

syma270 Insyaallah nnt nk dekat dekat tu baby pusing tu Selalu Urut dia nnt dia dgr ckp ☺️Semoga Allah permudahkn.

aziemhdyusof84 Dulu masa ank ke 2 pon songsang…alhamdulillah buat solat hajat…lepas solat usap perut ckp dgn bby pusing lah kedudukan yg sepatut nya…alhamdulillah esok nya doktar cek mmg duduk kedudukan yg betul…

Sumber: ig fizzalmy