Apabila meraikan Hari Raya pastinya kita akan menjamu hidangan yang enak.

Namun usah lupa untuk menjaga kesihatan diri agar badan tidak naik mendadak.

Ikuti perkongsian ini untuk kekal sihat.

Ini antara tips penting untuk elak berat badan naik dengan banyak di hari raya.

 

1. Jangan tak beraya. Setelah sebulan puasa, ini waktu untuk kita raikan bersama keluarga.

2. Okay ja “lepas tangan” 1-2 hari raya & kawal semula dengan lebih baik pada hari raya ke -3.

3. Tak semestinya belasah setiap hari. Sehari dua dah cukup. Lepas tu kawal seperti biasa.

4. Makan hidangan lengkap dulu. Jika mula dengan kuih dan biskut, susah nak berhenti.

5. Amalkan konsep 10:20. 10 hari untuk lebih “berhari raya”, dan 20 hari untuk lebih jaga diet.

6. Contoh, 1-2 hari raya dan 8 kali sabtu ahad. Hari biasa lebih seimbang. Raya kan sebulan.

7. Boleh ja makan biskut raya. Paling penting adalah hadkan dan kawal diri sendiri.

8. Sebiji biskut sekitar 50 kalori. Sehari 10 biji untuk 30 hari atau 30 buah rumah, dah 15000 kalori atau bersamaan 1.94kg berat badan.

9. Ambil tahu nilai kalori makanan kegemaran. Mudah nak kawal portion dan elak berat naik.

10. Makan sikit-sikit setiap jemputan rumah terbuka. Tak perlu makan banyak setiap masa.

11. Jika perlu lama, makan sikit-sikit & berbual. Dapat jaga hati tuan rumah & elak lebih kalori.

12. Kurangkan kuah. Biasanya ia agak lebih berminyak, bergaram dan jadi punca gemuk air.

13. Makan seperti hari biasa. Biasa makan 4-5 kali sehari portion kecil, buat cara yang sama.

IKLAN

14. Bahagi setiap hidangan & jemputan seperti waktu makan biasa dari sarapan hingga dinner.

15. Elak badan jadi sebu dan gemuk air. Punca pakaian mula ketat, sendat, dan nampak berisi.

16. Caranya, kurangkan air manis, kawal karbo (tak senang), elak makanan tinggi garam (pun mencabar) dan cari jalan untuk berpeluh.

17. Mula Puasa Enam. Dapat kawal kalori, slow down nafsu makan & ada ganjaran pahala juga.

 

18. Mula bersenam seawal mungkin. Sambil bakar lebihan kalori, ia kurangkan gemuk air.

IKLAN

19. Pilih ja senaman mudah. Jalan kaki keliling kampung, skipping atau HIIT pun okay dah.

20. Cuba elak tambah berat badan lebih dari berat yang turun ketika puasa bulan Ramadan.

21. Puasa turun 4 kilo, jika naik berat sekalipun, cuba untuk tak lebih dari 4kg juga di hari raya.

*****

Berat badan akan bertambah di hari raya.

Gabungan tinggi karbohidrat, lemak, water retention, ambil lebih kalori berbanding bulan puasa punca berat naik semula.

Dan ia masih boleh dikawal.

Urus kalori dengan bijak. Elak makanan tak perlu. Kawal nafsu makan dan bersederhana.

Sumber: Mohd Shahfazreen.

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club