Bagi yang baru bergelar ibu bapa, perjalanan ini adalah satu laluan kehidupan yang cukup indah. Walaupun mungkin agak mendebarkan, tetapi percayalah, ia cukup menyeronokkan.
Namun adakalanya, keterbatasan masa sering menjadi lebih-lebih lagi bagi ibu bekerjaya.

Bagaimana nak uruskan rumah tangga dan kini ditambah pula dengan kehadiran anak kecil. Pasti kelam kabut dibuatnya kan. Sejajar dengan kehidupan serba moden ini, panduan ini mungkin dapat membantu ibu bapa baru dalam menguruskan rumah tangga.

Elak Penat & Stres, Ini Tip Mudahkan Ibu Urus Rumah Tangga & Happy Melayan Anak Baru Lahir

Susun jadual menu
Bab panduan penyusunan makan untuk memudahkan kerja-kerja ibu di rumah. Misalnya, ibu boleh merancang dengan lebih awal menu-menu yang akan disediakan pada minggu berikutnya.
Nak lagi mudah, ibu-ibu boleh sediakan dalam bentuk pes dan apabila pulang ke rumah terus memasak. Masa pun jimat, keluarga juga boleh dijamu dengan air tangan ibu.
Bab resipi, ibu-ibu tak perlu pening kerana semuanya di hujung jari. Taip sahaja menu atau hidangan apa yang ingin dicuba, semuanya ada. Mudah kan!
Elak Penat & Stres, Ini Tip Mudahkan Ibu Urus Rumah Tangga & Happy Melayan Anak Baru Lahir
Pilih pencuci pakaian yang terbaik
Mesin basuh zaman sekarang semakin canggih. Ada banyak ciri-ciri di dalamnya yang kita tidak pernah terfikir. Selain itu, pilih produk pencuci yang tak perlu letak banyak sabun sebab nak hilangkan kotoran, tak meninggalkan bau hapak yang menyebabkan kena basuh pakaian berkali-kali..dah buang masa dan tenaga kan? Yang penting jimat masa, tenaga dan wang ringgit. Jadi, ibu tak perlu buang masa mencuci atau menyental pakaian lama-lam. Dapat jimat masa dan boleh fokus pada bayi anda atau urusan lain.

IKLAN

Elak Penat & Stres, Ini Tip Mudahkan Ibu Urus Rumah Tangga & Happy Melayan Anak Baru Lahir
Seterika baju seminggu sekali
Selain penggunaan pencuci, ibu-ibu luangkan masa seterika baju pada hujung minggu untuk dipakai pada minggu hari bekerja. Kaedah ini dapat menjimatkan masa anda pada waktu pagi. Jadi, tidaklah ibu-ibu kelam kabut atau terkejar-kejar masa untuk seterika baju, menyediakan sarapan, menyiapkan barangan anak dan sebagaianya.
Jadi satu perkara sudah dapat dikurangkan pada awal pagi kerana tidak perlu menggunakan masa untuk seterika baju. Barangan anak juga boleh disiapkan pada malam hari. Jadi waktu pagi dapat dijimatkan. Kuranglah sedikit penat dan tension kan!

Latih anak tidur awal.
Apabila sudah bergelar ibu bapa, ini bermakna hilang sudah nikmat tidur dan perlu berjaga malam. Lebih-lebih lagi jika si kecil kerap bangun untuk menyusu pada waktu malam dan sebagainya. Jadi, latih si kecil dari awal supaya tidur pada waktu yang sama pada setiap hari, supaya jadual ini akan terus berlaku sehingga mereka meningkat usia.
Biarkan si kecil terus bermain walaupun kelihatan sangat letih dan mengantuk. Selain itu, biasakan anak-anak diletak di dalam bilik dengan suasa sunyi dan tenang. Ibu-ibu tak perlu ambil masa lama untuk tidurkan si kecil. Dapat juga berehat tatkala si kecil sudah lena.
Elak Penat & Stres, Ini Tip Mudahkan Ibu Urus Rumah Tangga & Happy Melayan Anak Baru Lahir
Pilihan lampin sesuai
Satu lagi bab paling penting – lampin apa yang paling sesuai? Namun sekarang banyak jenama lampin yang ditawarkan kepada ibu bapa. Pasti pening kan, mana satu yang harus dibeli? Sejajar dengan gaya hidup moden sekarang ini, ibu-ibu tak perlu nak risau lagi.
Pilih jenis yang mempunyai serapan lebih kuat dan tahan lama bagi membantu menjadikan punggung bayi lebih kering dan selesa serta. Dalam masa yang sama, ibu tak perlu lagi bangun tengah malam semata-mata mahu menukar lampin. Anak pun dapat tidur dengan nyenyak hingga ke pagi.

IKLAN

Dengan harganya berpatutan, lampin jenama Genki juga cukup sesuai untuk anak-anak yang lasak sepanjang hari. Malah, ia boleh dipakai dengan kemas agar mencegah kebocoran dan melecet. Malah, lampin seluar yang bergetah dan kemas memudahkan lagi pergerakan lasak anak-anak.

Elak Penat & Stres, Ini Tip Mudahkan Ibu Urus Rumah Tangga & Happy Melayan Anak Baru Lahir

IKLAN

Walaupun harganya murah, namun kualitinya cukup terjaga. Sesuai dengan namanya, Genki bermaksud ceria, cergas, sihat dan aktif. Ia direka bagi memberi keselesaan berpanjangan kepada bayi untuk bergerak ke sana ke mari tanpa sebarang masalah.

Penggunaan teknologi dari Jepun dengan ciri inovatif lapisan selembut kusyen dan teras serapan ultra 3D memberikan lampin yang muat, selesa serta terbaik kepada si comel.

Ia turut didatangkan dengan teras serapan ultra 3D yang terdiri daripada pulpa halus yang cepat menyerap air kencing bayi dengan pantas agar kulitnya sentiasa kering dan selesa.
Menariknya, pampers jenama ini juga pernah merangkul anugerah ‘Excellence in Brand Awareness’ dalam Anugerah Kecemerlangan Pemasaran. Untuk maklumat lanjut, ibu-ibu boleh layari di Genki

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI