Bagi anda yang mempunyai anak kecil pula, pasti insiden remote hilang sering terjadi kan. Apatah lagi alat ini antara barang yang digemari oleh anak kecil untuk dijadikan permainan mereka. Lagi-lagi bila anda meletakkan alat kawalan ini yang mudah dicapai anak-anak.

Yang buat lebih geram ada masanya remote itu rosak dan tidak boleh digunapakai akibat dibaling anak-anak.

Jadi, nak tak nak ibu-ibu kena cari alternatif bagi mengelak berlakunya masalah ini. Apa kata ikut tip yang dikongsikan oleh Lidia Rahza menerusi grup Kelab Kaki Deko & Kaki D.I.Y yang berkongsi kaedah membuat tempat letak remote tanpa boleh dicapai anak kecil.

Remote mana bang???
Ni la soalan yang biasa tiap2 hari…. semalam remote aircond GHAIB!.. abis selongkar katil. bantal, bawah sofa… dalam laci.. Ghaibb… last2 gi DIY.. beli baru…. ok.. soalannya…. macammana nak elak hilang semula…. fikir2….ni la hasilnya….. tempat letak remote….sekurang2nya remote ada tempat khas…. ilang jugak.. aku letak mangga terus…

Asal tpt letak remote ni adalah lebihan casing aircond yang aku beli kat hardware…. 15 ke 17 riya sebatang

Ni first trial….

ni second… alhamdulillah menjadi

Langkah-langkah


1. Kumpul dan mula agak-agak jarak remote.

2. Congak jarak dan besar lubang yang akan ditebuk nanti.

3. Ukur saiz setiap remote dan ambil saiz remote yang paling besar supaya yang lain semua muat.

4. Ukur dan guna sesiku L untuk buat garisan lurus bagi jarak dan lebar lubang remote.

IKLAN

5. Ukur tebal, jadi kalau tebuk lubang nanti takla besar sangat atau tak muat. Bila remote fit nampak kemas sikit.

6. Plotkan pada casing.

7. Siap lukis dan plot. Puas hati kita teruskan. “Measure twice, cut once.”

8. Potong lebihan tepi. Guna la apa-apa peralatan yang korang ada. Janji putus.

IKLAN

9. Untuk lubang tengah aku cadangkan guna gerudi. Guna steel bit. Tebuk tepi supaya senang nak potong dengan pisau nanti.

10. Ni lepas potong dan kemaskan guna pisau. Perlukan ‘steady hand’, samaada kau akan cedera atau terpotong bekas PVC. Jadi berhati-hati.

11. Kita buat cubaan atas darat. Kalau ok, kita teruskan.

12. Nak letak dinding aku guna double tape je. Mudah. Tak perlu tebuk lubang. Kalau korang tak yakin, boleh tebuk.

13. Kalau korang perasan lekuk lat bibir PVC menghalang remote dari menggelongsor dari kedudukannya. Jadi insyallah tak jatuh. Kecuali kau sesaja buat bijak tolak.

14. Inilah hasilnya yang boleh letak 4. Kalau korang ada sepuluh remote, boleh tebuk ikut suka.

Eh, sebelum terlupa. Remote aku yang hilang tu baru jumpa tadi. Anak aku letak dalam lunch box kakak dia. Hmmmmm…