Sah-Atau-Tidak-Solat-Jika-Tangan-Berlapik-Telekung

Mungkin ada yang menganggap mendirikan solat ini mudah untuk dilaksankan. Sehari hanya 5 waktu yang wajib. Selain perlu menjaga 5 waktu, hal berkaitan solat berkualiti perlu juga diberi penekanan agar solat yangdidirikan sah dan diterima setiap amalan yang dilakukan oleh Allah.

Salah satunya yang sering dilakukan tanpa sengaja adalah ketika melakukan sujud dimana dahi berlapik dengan kain telekung. Nampak macam biasa dan remeh, bahkan mungkin ada yang menganggap perkara normal tindakan tersebut. Namun perkongsian daripada wanita ini yang bernama Aishah Hijanah telah menyedarkan ramai wanita dalam hal tersebut.

Menurutnya, dahi boleh berlapik dengan sesuatu yang kita letak daripada sebelum solat. Yang tidak bersambung dengan pakaian kita waktu solat. Dan seandainya kain terbang menutup tempat sujud, kita boleh tarik sedikit kain telekung supaya tidak berlapik. Jika tangan yang berlapik dengan kain telekung tu tidak mengapa.

CARA SUJUD WANITA

Ramai juga yg DM Aisyah minta tunjukkan cara. So sini Aisyah share sikit, tapi kalau apa yg Aisyah share ni salah, korang boleh share ilmu dekat bawah juga okay

1. Dahi tak boleh berlapik dgn apa-apa pakaian yg kita bawa bersama dlm solat. Contohnya telekung, tudung, ridha (yg kita letak dekat bahu drpd awal solat), kopiah, songkok, serban, purdah, niqab. Senang cerita, pakaian yg melekat kita masa solat

2. Tetapi, kalau sebelum solat, kita buka purdah kita, then kita letak dekat tempat sujud, ataupun kita guna sejadah, kain putih mcm nenek-nenek selalu buat, ridha yg kita mmg letak dekat tempat sujud sebelum solat, maka boleh kalau dahi kita sujud di atasnya. Ingat, apa-apa yg tak bersambung/melekat pd pakaian yg kita pakai dlm solat, itu boleh.

IKLAN

3. Tapak tangan? Tapak tangan kalau berlapik, tak apa. Yang pentingnya adalah dahi. Dahi tak boleh ada halangan drpd tempat sujud. Tapak tangan kalau terlapik dgn telekung tak apa

4. Kalau telekung terbang sbb angin kuat sgt, tarik telekung tu supaya tak menghalang dahi drpd kena tempat sujud

IKLAN

Diharapkan perkongsian ini dapat memberi lebih pencerahan kepada wanita dalam bab solat. Ajarkan juga pada anak-anak agar mereka faham cara solat yang sempurna.

sumber : igaisyahhijanah