Kanak-kanak ini mula tular di media sosial gara-gara nama yang unik dan lain dari yang lain. Identiti pengenalan diri dua beradik ini memperlihatkan nama mereka seakan-akan nama buah-buahan tempatan iaitu Durian Dan rambutan.

Muhammad Dhury Yan lahir pada 21 Ogos 2012 manakala adiknya, Nur Rambutt’an yang lahir pada 14 Mac 2017 menjadi bualan hingga tular seluruh negara.

Bapa mereka, Abi Amin Mahayadin, 40, mengakui terkejut dan kesal dengan sikap pihak tidak bertanggungjawab yang telah menularkannya.

Menurutnya, sejak menjadi tular, dia menerima kecaman hebat dari netizen namun mengambil pendekatan positif kerana memikirkan tindakan menamakan kedua-dua anaknya adalah keputusan keluarga.

“Nama ni dapat dari orang-orang lama, depa orang baik-baik, ada pertalian keluarga juga, macam pangkat tok-tok, jadi kami ikut sahaja,” katanya.

IKLAN

Menurutnya, ia sama-sekali tiada kaitan dengan nama buah-buahan tempatan seperti durian dan rambutan.

Difahamkan, Muhammad Dhury Yan diberi gelaran Yan dalam keluarga manakala Nur Rambutt’an digelar Adik An atau Nora.

Kedua-dua beradik ini juga baharu sahaja menerima kelahiran seorang adik lelaki berusia 20 hari yang belum diberi nama.

IKLAN

“Yang baru ni tak dak nama lagi, tunggu tok depa bagi,” katanya.

Beliau bagaimanapun mengharapkan masyarakat menghormati keputusan keluarga itu tanpa meninggalkan sebarang persepsi sehingga menjejaskan masa depan anak-anaknya.

IKLAN

Sinar Harian bagaimanapun sempat menemubual Yan dan Adik An, yang mengakui sukakan buah-buahan tempatan termasuk durian dan rambutan.

Yan berkata, dia suka makan durian dan mengakui adiknya juga sukakan buah rambutan.

Sumber: Sinar Harian

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI