Jika dah jadi mak-mak ni memang kena kreatif dan serba boleh. Apa sahaja yang anak, para ibu akan sedaya upaya akan memberikan yang terbaik. Melalui perkongsian terbaru oleh Farah Lee, yang merupakan nama yang tidak asing lagi dalam media sosial, telah berkongsi cerita bahawa telah berjaya menunaikan permintaan anak tunggalnya, Maream untuk memotong rambut.

Bekas isteri Ally Iskandar itu mula mendapat perhatian sejak mereka  berpisah 2006, yang juga merupakan pemilik pemilik pakaian Omma dan Essabel dilihat sebagai seorang ibu tunggal yang bijak dan berdikari  dalam mendidik anaknya.

Melalui kapsyen yang ditulisnya, dia tidak menghalang anak perempuannya untuk berambut pendek asakan tahu menghormati orang tua.

PENUHI HAJAT ANAK TAHUN LEPAS, NAK POTONG RAMBUT

Ada sesiapa nak dapatkan khidmat potong rambut dari Omma.?  Hiks. Memenuhi permintaan anak dara yang dari tahun lepas request nak rambut spiderman ?

Omma was2 nak bagi greenlight. Tapi omma ingat dedulu omma kecik2 pun rambut tak pernah nak lepas bahu. Main pulak bola sepak. Bekki basikal. Panjat pokok. Tapi dah besar ayu je. Sopan, lembut, hormati orang tua, baik budi bicara, pandai masak, kemas rumah kahkah. Suami je tak pandai jaga sikit.

DIDIK ANAK TENTANG GENDER 

IKLAN

Well, Maream started to request ‘boy hair’, nak jadi boy, sebab people keep telling her “Perempuan tak boleh suka spiderman”. Like seriously.? Kitab apa korang refer.? Hehs.

Gender obviously is a social construction. Social yang define gender tu macam mana. Society kita define perempuan as : “Perempuan kena rambut panjang, kena suka pink, kena main masak2”. Jadinya bagi budak2 yang tak suka ‘definition gender’ tersebut macam Maream ni terus concretely decide untuk jadi ‘boy’. So wrong.!

IKLAN

So since then, I have to keep telling her that girls can also like black, like spiderman, play football, repair cars – and that doesn’t make her a boy. She doesn’t have to change her sex to do that. It’s just her preference. Because I once grew up as ‘socially constructed boy’ and I still able to give birth to you, Maream 

View this post on Instagram

. Ada sesiapa nak dapatkan khidmat potong rambut dari Omma.? ? Hiks. Memenuhi permintaan anak dara yang dari tahun lepas request nak rambut spiderman ? . Omma was2 nak bagi greenlight. Tapi omma ingat dedulu omma kecik2 pun rambut tak pernah nak lepas bahu. Main pulak bola sepak. Bekki basikal. Panjat pokok. Tapi dah besar ayu je. Sopan, lembut, hormati orang tua, baik budi bicara, pandai masak, kemas rumah kahkah. Suami je tak pandai jaga sikit ??? . Well, Maream started to request 'boy hair', nak jadi boy, sebab people keep telling her "Perempuan tak boleh suka spiderman". Like seriously.? Kitab apa korang refer.? Hehs. . Gender obviously is a social construction. Social yang define gender tu macam mana. Society kita define perempuan as : "Perempuan kena rambut panjang, kena suka pink, kena main masak2". Jadinya bagi budak2 yang tak suka 'definition gender' tersebut macam Maream ni terus concretely decide untuk jadi 'boy'. So wrong.! . So since then, I have to keep telling her that girls can also like black, like spiderman, play football, repair cars – and that doesn't make her a boy. She doesn't have to change her sex to do that. It's just her preference. Because I once grew up as 'socially constructed boy' and I still able to give birth to you, Maream ? #ommabebel #FLparenting . ? Sunflower by Post Malone . [4years10months] #mareamesabel #ommaream #OEbalikMALAYSIA

A post shared by FARAH LEE (@farahlee_) on

Semoga Farah Lee menjadi ibu yang hebat untuk anak membesar dengan didik yang sempurna dan menjadi orang yang cemerlang.

Sumber: Instagram Farah Lee