Memiliki kediaman yang cantik terhias dengan konsep dekor yang menepati citarasa tentunya mendatangkan kepuasan di hati kita. Namun bila memikirkan tentang bajet yang perlu dikeluarkan ada juga yang berkira-kira untuk merialisasikan konsep dekorasi idaman. Apatah lagi jika memakan belanja yang besar.

Pun begitu, buat penggemar konsep kediaman yang mana bahagian dinding dihiasi dengan panel-panel kayu ala-ala wainscoting bolehlah mencuba trik ini untuk lebih jimat. Kosnya jauh lebih murah dan kesannya juga nampak hebat sebagaimana yang diilhamkan oleh Shafeq Bada ini. Jom semak.


Hari raya lepas bajet banyak burst. So aku terpaksa la deco umah ala kadar. Bg yg baru nak duduk rumah baru, tak banyak deco or perabot bleh try buat ni kat ruang tamu.

Asalnya dinding memang kosong tak letak ape2. Frame pn nk beli cost dlm beratus gak.

Bahan-bahan yang diperlukan

Last2 aku beli set roller kit (brush, roller & masking tape) dlm rm20 kat kedai Mr.DIY & cat nippon rm29.90 (1 liter) n inilah hasilnya. Dinding ala2 corak wainscoting idaman den. Tak payah beli frame gambar byk2 da nmpak penuh umah.

Pada yg nak try bleh ikut cara ni:

IKLAN


1. Gunakan masking tape utk buat bentuk square/frame.
2. Mulakan dari frame kiri & kanan dulu, last baru frame yg tengah supaya nampak balance.
3. Pastikan jarak tiap bucu square dalam 1 kaki
3. Bila frame dah siap lukis pakai tape, bleh la cat macam biase.
4. Bila da siap cat, biarkan sampai cat kering.


5. Bukak balik masking tape yg korg buat tu then settle. Cuma kena touch sikit kat bucu2 frame tu jela pkai cat. Then siap!

IKLAN

Buat ni xsampai setgh hari pun. Xpayah pikir nk beli wallpaper da. Bajet skit n amik masa pn sekejap. Bleh la try nti ye.

sumber : Shafeq Bada