Sering kali kita mendengar keluhan kaum wanita tentang bagaimana nak menurunkan berat badan. jarang sekali kita dengar bagaimana cara menaikkan berat badan.

Bagi yang terlalu kurus atau ‘underweight’ masalah ini cuba diatasi dengan pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak. Namun kurang efektif.

Menerusi satu perkongsian seorang gadis bernama Siti Shairah mungkin dapat membantu mereka yang mengalami situasi ini.

Dikatakan dalam tempoph sebulan, gadis ini boleh menaikkan berat badan daripada 48.5 kg kepada 54.5 kg. Malah, perkongsian tip tersebut tular dan dikongsikan sebanayak 14k Share.


Baca perkongsian penuh di bawah tentang cara terbaik untuk menaikkan berat badan:

SEBELUM:

– Berat: 48.5kg
– Tinggi: 165cm
– Problem with food: Tak suka susu, kekacang, & cheese. And selera kurang. 
– My concern: BMI underweight cause i tinggi.

So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doctor, dan saya decide to make timetable, easy tips with target. Doing this just to try & lets see the result! 
Target: 58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yg menaikkan berat adalah yg makanan yg i senarai diatas yg i tak suka. But i need to do something, cause i’m underweight! So i start the next day!

Ini merupakan lima tips paling efektif untuk anda yang ingin mencuba untuk naikkan berat badan dalam masa sebulan:

1. SUSU FULLCREAM

Pagi & malam wajib minum susu atleast 1 gelas (sebab tak suka paksa juga). Full cream cause tinggi protein & kibo. Berbeza dgn low fat & yang ada flavour macam choc. I minum brand Dutchlady.

2. VITAMIN C

Makan vit c 1capsules/day atau boleh skip selang 2 hari sekali. Dalam satu minggu, dalam 2/3 biji je. Hari yang skip tu i makan buah je bebanyak. Sedap pun sedap hehe. Tapi on the day you take vit c tu, make sure minum 2/3liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok. 

Hehe. Vit C is dietary supp, selain daripada untuk skin & etc. Boleh bagi selera makan. Membuak rasa, asyik nk makan je. (i need this cause i jenis tank kecik, makan sikit kenyang, selera tak kuat sangat). So perlu vit c utk membantu selera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Hehe bila dah selera asyik nak kunyah jela.

IKLAN

3. TIMETABLE MAKAN

Kene makan on time, make sure ambil sarapan! Sarapan tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah je bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dah telan nasi. Jap lagi kunyah la benda lain. Keropok ke ice cream ke coklat ke. Haa gituu. Haha.

4. PENGAMBILAN MAKANAN

Amik kekacang, soya, dairy milk, & cheese. Makan banyak kali, hehe.

5. JUMPA DOKTOR

IKLAN

Disclaimer: Make sure anda refer doktor juga ya. Kalau dah underweight kadang-kadang disebabkan cacing juga. Cuba refer doktor first okay.

Genap satu bulan anda akan dapat keputusan yang begitu memuaskan hati!

I’m doing this semalam genap 1 month! So nak share dengan anda semua the result. Dan every week mmg timbang & guna penimbang yg sama. The result mmg unexpected!

RESULT AFTER 1MONTH:

– Before start 48.5kg
– 1st week: 50.2kg
– 2nd week: 51.2kg
– 3rd week: 52.3kg
– 4th week: 54.5kg

Yeay! Walaupun berat naik, i rasa lemak i tersekat diskala 2 iaitu dipipi & bahagian tidak sepatutnya. Tapi, im happy with the result! Alhamdulillah syukur im not underweight anymore! Yes! Goodluck korang!

 

Minggu 1
Minggu 2
Minggu 3