Rumah tangga mana yang tidak dilanda badai. Perbalahan, perselisihan faham dan bergaduh kecil adalah asam garam dalam rumah tangga. Melalui fasa pertama, lima tahun perkahwinan, pergaduhan dan bermasam muka itu adalah perkara biasa.

Pun begitu tempoh perkahwinan 10 tahun bukan bermakna kita telah arif dan kenal pasangan kita. Semuanya masih perlu dipelajari.

Apapun setiap pergaduhan jangan diambil terlalu serius kerana itulah rendah kehidupan kita. Jadikan semua itu sebagai proses untuk kita lebih saling mengenali.

Tip eratkan hubungan suami isteri ini perlu dijadikan pegangan untuk kita lebih eratkan hubungan suami isteri. Jangan hanya baca tapi belajar untuk berubah demi kebahagian bersama.

Gaduh-Gaduh Manja Tanda Sayang, 6 Tip Eratkan Hubungan Suami Isteri!

IKLAN

Tak perlu ambil serius
Kalau bergaduh pada hal yang remeh seperti lambat jawab telefon, lambat ambil di tempat kerja, sila jangan perbesarkan hal ini. Hal-hal remeh semacam ini tak patut sama sekali di ambil serius. Biar marah sekejap sahaja, kemudian cepat-cepat ‘cover’ supaya tak berpanjangan.

Minta maaf
Tak perlu tunggu pasangan mulakan dulu, baik suami atau isteri belajarlah untuk mulakan minta maaf. Tidak perlulah terlalu fikirkan tentang hati kita jika kita masih boleh mengawalnya. Hati kita Allah yang punya, perlahan-perlahan pasti sembuh jua.

IKLAN

Pendengar yang baik
Kalau isteri atau suami luahkan ketidakpuasan hatinya, jadilah pendengar yang baik dan bertindak balaslah secara baik. Perbincangan yang mendamaikan pasti membawa bahagia. Dengar dulu dengan jelas dan kemudian barulah berbincang. Kalau pasangan ada masalah pula jangan lupa menjadi pendamping setia buatnya. Jadilah pendengar yang baik.

Gaduh-Gaduh Manja Tanda Sayang, 6 Tip Eratkan Hubungan Suami Isteri!

IKLAN

Saling bantu-membantu ringankan kerja rumah
Pergaduhan suami isteri adakalanya berpunca daripada rasa tidak puas hati bila mana suami atau pasangan tidak langsung membantu kerja-kerja di rumah. Penat! Itulah punca pergaduhan kecil. Jangan biarkan pasangan menguruskan kerja rumah sendirian, sebaliknya ringankan tulang membantu hal-hal remeh seperti basuh pinggan, cuci pakaian ataupun menjaga anak.

Jangan terlalu berkira
Duit juga boleh jadi punca suami isteri bergaduh. Jangan berkira sangat soal wang ringgit. Kongsi rezeki sama-sama. Kalau ada lebih kongsikan lebih, kalau tak ada berbelanjalah secara berkhemah.

Gaduh-Gaduh Manja Tanda Sayang, 6 Tip Eratkan Hubungan Suami Isteri!

Ubah Mood
Paling penting kalau bergaduh kena cepat-cepat sedar supaya tidak terbawa-bawa. Bimbang menjadi makin besar dan memudaratkan anak- anak. Kalau isteri atau suami bermasam muka, ajaklah bercuti sekejap dan lari daripada mood pergaduhan. Kalau bercuti pasti mood jadi lebih cool, perasaan marah pun hilang.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI