Biasa dengar kan gajet itu bahaya. Malah ada yang memandang sini kepada sesiapa sahaja ibu bapa yang membenarkan mengunakan gajet.

Benar, pengunaan gajet memang bahaya kepada kanak-kanak. jika ia digunakan secara melampu akan mendatangkan kemudaratan. Namun apabila digunakan secara kawalan, ia mendatangkan kebaikkan.

Sebagaimana perkongsian ini. Menerusi perkongsian saudara Mohd Fhais Salim

menjelaskan cara yang betul untuk mengelak gajet itu membahaya kepada anak. Moga kita jadi ibu bapa yang cakna dalam mendidik anak.

Begini cara yang betul jika mahu memberi gajet kepada anak.

Telefon & gajet tak pernah salah! Tak haram pun bagi anak main telefon & gajet malah digalakkan lagi jika ia boleh bantu ringankan tugas ibu ayah. Silakan!

Cuma yang jadi salah bila kita :

– Biarkan anak guna secara melampau
– Guna untuk melekakan anak
– Langsung tak pantau screen aktiviti anak
– Tidak pernah kawal screen time dia
– Langsung tak ada rules / displin
– Beri anak kebebasan sepenuhnya
– Terlalu manja beri sahaja telefon bila di minta
– Nampak anak bosan terus bagi telefon
Kita yang patut guna teknologi, bukan teknologi yang guna-gunakan kita tau.
Semua ibu ayah kena tahu 7 formula untuk cegah Screen Addiction ni sebelum terlambat.

7 teknik yang kena tahu

1 Parent Approval
Paling asas sekali anak mesti kena tahu bahawa nak guna telefon atau gajet kena minta izin ibu ayah dulu.
Bila tak di ajar minta izin itu yang anak rasa bahawa dia ada hak untuk main telefon tanpa izin ibu ayahnya.

2 Reward vs bribe
Ini kesilapan yang kita selalu lakukan. Selalu beri rasuah ( bribe ) dengan telefon & gajet.
“Abg buat kerja sekolah sampai siap lepas tu baru boleh main games”
Reward lebih baik. Sebab ia mengalakkan positif correction behaviour berbanding bribe.

3 Positive correction
Sambungan dari reward tadi. Setiap kali anak buat kelakuan yang lebih baik dan ikut peraturan kita bagi reward.
Baru dia nampak “why” & “benefit” jika dia ikut peraturan.

IKLAN

4 Create new habit
Risiko Screen addiction berlaku sangat besar bila rutin harian tu sama je setiap hari. Sampai satu saat ia membentuk habit yang tak boleh ditinggalkan.
Itu yang bangun je tidur anak cari telefon, nak makan je cari telefon, bosan je cari telefon.

5 Withdrawal process
Nak hilangkan screen addiction ni bukan mudah, ada withdrawal process yang kita kena lalui. Menangis, mengamuk, tantrum dan pukul pukul tu biasa. Kena tahu cara untuk handle situasi begini supaya proses withdrawal tu tak terbantut. Kalau terbantut alamatnya susah la nak hilang screen addiction anak nanti.

6 Screen time rules
Didik anak guna telefon & gajet dengan sihat dan betul. Itu gunanya screen time rules.
Telefon & gajet tak pernah salah pun, yang salah cara kita guna.
Ubat pun kalau salah guna boleh jadi dadah. Telefon & gajet pun sama, salah guna jadi la ketagihan.

7 Grounding technique
Sangat penting. Ini teknik untuk timbal balik setiap kali dah tengok telefon & gajet. Tujuannya supaya anak tak terkena Nature Deficit Disorder. Bawa anak buat aktiviti fizikal, outdoor, bawa tengok alam semulajadi dan lain-lain. Jika sehari screen time 30 minit, maknanya kena grounding juga 30 minit sehari. Baru seimbang emosi & jiwa anak-anak.

Tak adalah dia terlalu attach dengan gajet! Cegah lebih baik dari merawat. Tolong sampaikan formula ni pada pasangan lain juga supaya mereka alert sebelum terlambat.

IKLAN

Sumber: Mohd Fhais Salim

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara